Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Κυριακής



Δυναμική, με παλμό και πολύ ρυθμό ήταν η συγκέντρωση των Αγανακτισμένων Πολιτών της Ζακύνθου την Κυριακή στην πλατεία Αγ. Μάρκου.

Το παρών και τον ρυθμό έδωσε η Φιλαρμονική Αρκαδίων που ξεσήκωσε τους συγκεντρωμένους με μουσική, ενώ προκάλεσε συγκίνηση όταν παιάνισε τον εθνικό ύμνο.

Ο ηθοποιός Θοδωρής Καμπίτσης, διαβάζοντας το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος, κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί Συντονιστική Επιτροπή της κίνησης Αγανακτισμένων Πολιτών.

Αξίζει να αναφερθούμε στο ψήφισμα που αποφασίστηκε στην Αθήνα και το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

«Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο Σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
«Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.


Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.


«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.


«Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται.

«Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας!

«ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
«ΙΣΟΤΗΤΑ- ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ- ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!


«Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!».

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Μπράβο ρε Κ. πολύ καλή δουλειά με το μπλογκ. Ετσι, να λέμε και να κάνουμε! καλη συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο Κωστα.
    Σου στελνω και τα λόγια του Στεφάν Εσέλ,όπως διαβάστηκαν στην μεγάλη συγκέντρωση -που αγνοηθηκε σχεδον απο ολα τα τοπικά ΜΜΕ και μπλογκς-στην Πλατεια του Αγ.Μαρκου την Κυριακη.



    Στέφαν Εσέλ: Νέες και νέοι, εξοργιστείτε! Εξεγερθείτε «Αγανακτήστε!» (Ιndignez vous!)
    προτρέπει ο Γάλλος αντιστασιακός και διπλωμάτης Στεφάν Εσέλ, με το μικρό κόκκινο βιβλίο του.
    (Απο τον Στ.Εσέλ εμπνεύστηκαν το όνομα τους οι Αγανακτισμένοι της Ισπανίας).
    Τα λόγια ενός 93χρονου. Ναι, ενός 93χρονου! Πρόκειται για τον αντιστασιακό -απέναντι στους ναζί- Στέφαν Έσελ που με το μόλις 13 σελίδων βιβλίο του έσπασε τα ρεκόρ των βιβλιοπωλείων στη Γαλλία, απευθυνόμενος στους νέους.
    «Είμαι 93 χρόνων. Το μέλλον μου δεν φαντάζει μακρύ. Η κινητήριος δύναμη της αντίστασης είναι η αγανάκτηση. Ψάξτε και θα τη βρείτε σε πολλά γύρω μας:την τεράστια απόσταση που χωρίζει τους πολύ φτωχούς από τους πολύ πλούσιους, τις διακρίσεις απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά και τους Ρομά, την άθλια κατάσταση του πλανήτη, τη δικτατορία των χρηματοπιστωτικών αγορών».

    «Η νομιμότητα των αξιών είναι πολύ πιο σημαντική από τους νόμους του κράτους. Έχουμε το καθήκον, ως πολίτες, να αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα της κυβέρνησης. Οφείλουμε να σεβόμαστε τη δημοκρατία, όταν, όμως, κάτι είναι νόμιμο αλλά χωρίς νομιμότητα, πρέπει να διαμαρτυρόμαστε, να αντιστεκόμαστε και να δείχνουμε ανυπακοή»

    «Η επικρατούσα λογική είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, επειδή τα πράγματα δεν αλλάζουν και επειδή οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους έχοντες. Ομως,όπως λέει και ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, “ο αδιάφορος άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος”» τονίζει ο σχεδόν αιωνόβιος πρώην αντιστασιακός.

    «Το χειρότερο από όλα είναι η αδιαφορία, να λέει κανείς πως δεν μπορεί να κάνει τίποτε, την ώρα που ξεθεμελιώνονται όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις» γράφει ο κ. Εσέλ, καταλήγοντας πως «το μέλλον είναι η νεολαία.

    Γι΄ αυτό εξοργιστείτε. Εξεγερθείτε!».





    Ποιος είναι ο Στεφάν Εσέλ:

    Γεννημένος το 1917 στο Βερολίνο, ανατράφηκε με τον αριστερό αντικομφορμισμό των γονιών του (είναι γιος του συγγραφέα Φραντς Εσελ και της ζωγράφου Ελεν Γκρουντ, του ζευγαριού που έφερε στην οθόνη ο Φρανσουά Τρυφό στην ταινία «Ζυλ και Τζιμ») και αφού γλίτωσε από το κολαστήριο του Μπούχενβαλντ, αφιέρωσε κατόπιν τη ζωή του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Εσέλ ήταν ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή