Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Μήνυση κατά υπευθύνων για τις βαρβαρότητες της ΕΛ.ΑΣ στην πλατεία συντάγματος

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ
ΑΘΗΝΩΝ

ΜΗΝΥΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ

1έως 126 μηνυτές

ΚΑΤΑ

1. α. Tου  πολιτικού  προϊσταμένου της ΕΛ.ΑΣ., υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, β. του υπουργού Υγείας  Ανδρέα Λοβέρδου, γ. παντός υπευθύνου εισαγγελικού λειτουργού και ιδίως των εισαγγελέων που τελούσαν σε υπηρεσία ή βρίσκονταν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, δ. του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Ελευθέριου Οικονόμου.
2. Tου προϊστάμενου και των μελών του Τμήματος Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης  
            3. Tου προϊστάμενου και των  μελών  της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης
`           4. α. Tων αστυνομικών των διμοιριών  των ΥΑΤ και ΥΜΕΤ και των επικεφαλής διοικητών τους που τελούσαν  σε υπηρεσία στις 15, 28 και 29 Ιουνίου 2011 καθ΄όλη τη διάρκεια των γενικών απεργιών και των μαζικών διαδηλώσεων στην Πλατεία Συντάγματος και των  πέριξ αυτής δρόμων και περιοχών (Μοναστηράκι, Πλάκα, Ακρόπολη, Ευαγγελισμός) τα πλήρη στοιχεία των οποίων θα προκύψουν από την διεξαχθησομένη εισαγγελική έρευνα  ως και β. Tων αστυνομικών που υπηρετούν στις  υπ΄αριθμ. Α-521, Α-524, Α-535 διμοιρίες και που τελούσαν  σε υπηρεσία στις 28.6.2011 στον  ανωτέρω τόπο και γ. Tων αστυνομικών που υπηρετούν στις με αριθμούς αναγνώρισης Α-511, Α-514, Α-515, Α-521, Α-524, Α-526, Α-531, Α-535, Α-541, Α-542, Α-544 διμοιρίες των ειδικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ και  που τελούσαν σε υπηρεσία στις 29.6.2011, τα πλήρη στοιχεία των οποίων θα προκύψουν από την διεξαχθησομένη προανακριτική και ανακριτική έρευνα.
5. α. Tων αστυνομικών που υπηρετούν στις μηχανοκίνητες ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ και λοιπών μηχανοκίνητων ομάδων της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και των επικεφαλής διοικητών τους που τελούσαν  σε υπηρεσία στις 15.6.2011, 28.6.2011 και 29.6.2011 καθ΄όλη τη διάρκεια των γενικών απεργιών και των μαζικών διαδηλώσεων στην Πλατεία Συντάγματος και των  πέριξ αυτής δρόμων και περιοχών (Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη, Ευαγγελισμός) τα στοιχεία των οποίων θα προκύψουν από την διεξαχθησομένη εισαγγελική έρευνα, β. Tων αστυνομικών που υπηρετούν στη μηχανοκίνητη ομάδα ΔΕΛΤΑ της Άμεσης Δράσης Αττικής με κωδικό Δ-12 που τελούσε σε υπηρεσία στις 29.6.2011, και γ. Tων αστυνομικών που επέβαιναν την 29.6.2011 στις με αριθμ. 6044, 6878,  6817, 6924, 6982, 6353 υπηρεσιακές μηχανές  τα πλήρη στοιχεία των οποίων θα προκύψουν από την προανακριτική και ανακριτική έρευνα.
6. Παντός υπευθύνου, που τον παραπάνω τόπο και χρόνο τυχόν έδωσε εντολή στους ανωτέρω αστυνομικούς να ενεργήσουν τις παρακάτω περιγραφόμενες πράξεις ή προέβη στις παρακάτω παράνομες πράξεις, και που θα προκύψει από την προανακριτική και ανακριτική έρευνα.
7. Κάθε προσώπου, αγνώστων λοιπών στοιχείων που συνέδραμε τους ανωτέρω δράστες και τα στοιχεία τους θα προκύψουν από την διεξαχθησομένη εισαγγελική έρευνα.

Α. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Στις 15, 28 και 29 Ιουνίου 2011 κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας που είχαν κηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έλαβαν χώρα μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπροθέσμου και του εφαρμοστικού του νόμου στο κέντρο της Αθήνας και ιδίως στην πλατεία Συντάγματος και στους πέριξ αυτής δρόμους πλησίον της Βουλής. Οι διαδηλώσεις αυτές είχαν μαζική συμμετοχή από συνδικαλιστικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, πολιτικούς φορείς, συνελεύσεις γειτονιών κ.α. και πλήθος πολιτών όλων των ηλικιών βρίσκονταν, ημών συμπεριλαμβανομένων,  στον ανωτέρω τόπο.
Οι μηνυόμενοι, όπως περιγράφονται αναλυτικά ανωτέρω,  προέβησαν στις κάτωθι παράνομες πράξεις: την παράνομη ή/και αλόγιστη χρήση χημικών, εκρηκτικών, ασφυξιογόνων, πετρών, μαρμάρων, κλοπμ και κάθε άλλου είδους όπλο που χρησιμοποιεί η ΕΛ. ΑΣ, τους απρόκλητους ξυλοδαρμούς κατά πολιτών και την πρόκληση σωματικών βλαβών και κινδύνου ζωής και απόπειρας ανθρωποκτονίας, την δημιουργία πανικού και συνωστισμού με τη χρήση όπλων, βίας και απειλών σε συγκεντρωμένο πλήθος σε ανοικτό και κλειστό χώρο (πλατεία Συντάγματος, σχολή ΕΜΜΕ και πέριξ δρόμοι και περιοχές, σταθμός Μετρό Συντάγματος), επιθέσεις εναντίον πολιτών, την παράβαση τήρησης του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει και κυρώσει η Ελλάδα σχετικά με τη χρήση χημικών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου στη σχολή ΕΜΜΕ, την υπαίτια παράλειψη σύλληψης και συνεργασίας με οπλοφόρους κουκουλοφόρους, την επίθεση σε βάρος τραυματιών και ευπαθών ομάδων, και λοιπές πράξεις, όπως  αναλύονται κατωτέρω.
Οι μηνυόμενες πράξεις τελέστηκαν από τους δράστες αστυνομικούς ενόσω αυτοί, στην πλειοψηφία τους, δεν έφεραν διακριτικά δηλωτικά της ταυτότητάς τους, απεναντίας μάλιστα είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, εφόσον έφεραν κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες με σκοπό να μην καθίστανται  αναγνωρίσιμοι.



Ιστορικό της 15ης Ιουνίου 2011
Την 15η Ιουνίου 2011 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ειρηνική διαδήλωση έξωθεν και γύρωθεν της Βουλής,  οι μηνυόμενοι εντελώς αναίτια και απρόκλητα προέβησαν σε ένοπλες επιθέσεις σε βάρος των διαδηλωτών ήδη  από τις πρωινές ώρες. Περί τις 13.00 οι επιθέσεις κλιμακώθηκαν σε ένταση, έκταση και διάρκεια καθώς οι μηνυόμενοι επιδόθηκαν συστηματικά και κατ΄ εξακαλούθηση σε εκτεταμένη χρήση όπλων με ρίψη χημικών-τοξικών- ουσιών και εκρηκτικών χειροβομβίδων κλπ πάνω στο ειρηνικό πλήθος. Η ανωτέρω συστηματική και εκτεταμένη επίθεση, έλαβε χώρα με συντονισμό όλων των ανωτέρω διμοιριών και λοιπών αστυνομικών δυνάμεων, διήρκεσε μέχρι τις 18.00  και στη συνέχεια επαναλήφθηκε τη νύχτα.          
Οι μηνυόμενοι, με τις ανωτέρω παράνομες πράξεις τους, είχαν ως σκοπό τη διάλυση της ειρηνικής συνάθροισης, όπερ και επέτυχαν,  προσβάλλοντας βάναυσα το δικαίωμα στη ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπεια των διαδηλωτών και των διερχόμενων πολιτών, προκαλώντας  απειλές, πανικό και τρόμο στο πλήθος, εξαναγκάζοντάς το να απομακρυνθεί ατάκτως και τελικά να διαλυθεί η εν λόγω συνάθροιση.
Επιπλέον, η παράνομη οπλοχρησία των μηνυομένων (χημικών, εκρηκτικών κλπ) σε ευθεία βολή με στόχευση απευθείας πάνω στο πλήθος σε συνδυασμό με την άμεση χρήση βίας (κλομπ, κλωτσιές κλπ) ή την απειλή αυτής, στην οποία βρίσκονταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτών και ιδίως σε σημεία αυξημένης επικινδυνότητας αυτής, όπως π.χ. οι κεντρικές σκάλες της πλατείας Συντάγματος, επί των οδών Αμαλίας, Όθωνος και Βασιλέως Γεωργίου, προκάλεσε στο πλήθος πανικό, συνωστισμό, λιποθυμίες, τραυματισμούς, ποδοπάτημα και εξέθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών. 
Οι μηνυόμενοι, συνεχίζοντας την παράνομη οπλοχρησία των ανωτέρω όπλων (χημικών και άλλων αντικειμένων) και με χρήση βίας, μετά τη  διάλυση της συνάθροισης, καταδίωκαν επί ώρες το ειρηνικό πλήθος στους πέριξ δρόμους της πλατείας Συντάγματος με σκοπό να το τρομοκρατήσουν και να το αποκλείσουν από την επάνοδό του στον τόπο της συνάθροισης.
Ταυτόχρονα, οι μηνυόμενοι με σκοπό να πλήξουν έτερο πλήθος διαδηλωτών, που είχε καταφέρει να παραμείνει εντός της πλατείας Συντάγματος, εισερχόμενοι βιαίως, με ταχείες επεμβάσεις εντός αυτής και επιτιθέμενοι από τους γειτνιάζοντες της πλατείας δρόμους, επιδόθηκαν σε συστηματική και ακατάπαυστη ρίψη χημικών ουσιών, εκρηκτικών και λοιπών όπλων, καθώς και σε άμεση χρήση σωματικής βίας σε βάρος του ανωτέρω πλήθους. Οι συνεχείς και μεθοδευμένες επιθέσεις διήρκεσαν ως τις 18:00.
Ενδεικτικό της σκληρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός ότι οι μηνυόμενοι επιτέθηκαν και έρριπταν χημικά σε άτομα που μετέφεραν τραυματίες, στον χώρο παροχής πρώτων βοηθειών και στον κόσμο που χόρευε υπό τον ήχο ζωντανής παραδοσιακής μουσικής (κρητικής μουσικής), προκειμένου να τονίσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης, αλλά και να ξεπεράσει το σοκ που υπέστη νωρίτερα και να εμψυχωθεί.
 Κατόπιν τούτου, οι δράστες αποχώρησαν και αποσύρθηκαν, ανασυντασσόμενοι  περιμετρικά της Βουλής, οπότε και το πλήθος των διαδηλωτών επανήλθε από τους γύρω δρόμους, ενώθηκε με τον υπόλοιπο κόσμο που είχε παραμείνει στην πλατεία και επιχείρησε τον καθαρισμό της με τη ρίψη νερού. Ωστόσο, έγινε εκ νέου επίθεση με χημικά από τους ανωτέρω δράστες κατά τη διάρκεια της νύχτας περί ώρα 01:30 και ενώ εξελισσόταν συναυλία με πλήθος συγκεντρωμένου κόσμου στο κέντρο της πλατείας.
Οι παραπάνω παράνομες ενέργειες έγιναν ευρέως γνωστές και κατακριτέες σε παγκόσμιο επίπεδο. Προς επίρρωση δε των καταγγελλόμενων προσκομίζουμε και επικαλούμαστε, ενδεικτικά, τα κάτωθι:
 1) Το από 23.6.2011 ψήφισμα διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας (Π.Ο.ΑΣ.Υ., Π.Ο.ΑΞΙ.Α, Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., Ε.Α.Π.Σ, Π.Ε.Α.Λ.Σ.)  και το από 23.6.2011 «μήνυμά τους προς τους αγωνιζόμενους συμπολίτες μας της Πλατείας Συντάγματος» με τα οποία δήλωσαν ότι «ως ένστολοι εργαζόμενοι είμαστε ενάντια στην χειραγώγηση και χρησιμοποίησή μας από τους Κυβερνώντες ως κυματοθραύστη των λαϊκών αγώνων..» [σχετ 1]
2) Το από 16.6.2011 δελτίο τύπου της Διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου «Διεθνής Αμνηστία» με τίτλο «Η Ελλάδα καλείται να μη χρησιμοποιεί βία κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών» με το οποίο οι ελληνικές αρχές καλούνται να μη χρησιμοποιούν υπερβολική βία εναντίον διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών στην Αθήνα και στο οποίο αναφέρεται ότι «σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική ποσότητα δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών..». [σχετ. 2]
3) α. Την από 7.7.2011 μαρτυρία του δημοσιογράφου και μέλους της ΕΣΗΕΑ Μανώλη Κυπραίου, δημοσιευμένη στην ηλεκτρονική σελίδα ενημέρωσης tvxs.gr ο οποίος απώλεσε την ακοή του ως εξής: «..άρχισε ομοβροντία χημικών, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Μαζική και χωρίς στόχευση. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος να κρυφτεί. Βλέπω μέσα από την στοά του υπουργείου Οικονομικών πίσω από τα ΜΑΤ να βγαίνουν κουκουλοφόροι με καδρόνια στα χέρια. Πάγωσα…..ξαφνικά σωριάζεται μπροστά μου ένας ηλικιωμένος….τον σηκώσαμε και τον πήγαμε στο πρόχειρο ιατρείο στην πλατεία…θυμήθηκα τα πρόχειρα νοσοκομεία εκστρατείας που είχα δει στο Κόσοβο…Τα ΜΑΤ έριχναν αδιάκριτα και αναίτια χειροβομδίδες κρότου λάμψης και χημικά…Κανένα έλεος σε κανέναν. Τα ΜΑΤ χτυπούσαν με κλομπ ό,τι κινιόταν. Ναι φρενίτιδα οργής και βίας. Σαν κοπάδι καρχαριών…λέω ότι είμαι δημοσιογράφος και δείχνω την ταυτότητα της Ενώσεως  Συντακτών…Ο ευτραφής άνδρας των ΜΑΤ σε κλάσματα δευτερολέπτων πετάει μπροστά μου μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης. Όταν η προβλεπόμενη απόσταση είναι 50 μέτρα, καταλαβαίνετε τι έπαθα όταν η έκρηξη έγινε στους 50 πόντους….Μια ομάδα δειλών (ας μου επιτραπεί η έκφραση) της «Ομάδας Δέλτα» με μηχανές μας περικυκλώνει…Άρχισαν να μας βρίζουν και να μας χτυπούν. Προσπαθώντας να καλύψω έναν άγουρο έφηβο, αν δεν ήταν 15 ετών, δέχθηκα απανωτά χτυπήματα στη μέση και τα πόδια, με τις μηχανές να έρχονται πάνω μας με φόρα και μερικά μέτρα πριν από εμάς οι οδηγοί τους να φρενάρουν απότομα». [σχετ. 3] β. Την από 5.11.2011 καταγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ σχετικά με τα ανωτέρω. [σχετ. 4] γ. Το από 5.7.2011 δημοσίευμα της Εφημερίδας «Το Βήμα» (ηλεκτρονική έκδοση) σχετικά με το ανωτέρω θέμα. [σχετ. 5]
4) Την από 20.6.2011 «Μαρτυρία από την επίθεση της ΕΛ.ΑΣ στο Σύνταγμα» της δημοσιογράφου Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου, δημοσιευμένης στο ιστολόγιο The Press Project (διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.thepressproject.gr/theme.php?type=blog&id=5055) στην οποία αναφέρεται ότι ανάμεσα στο ειρηνικό πλήθος των διαδηλωτών της Πλατείας Συντάγματος, το οποίο δέχθηκε ακατάπαυστη και αλόγιστη ρίψη χημικών και εκρηκτικών όπλων από τους ανωτέρω δράστες βρισκόταν και μία γυναίκα 60 ετών, καρκινοπαθής, η οποία υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία και περιγράφονται οι επιθέσεις στο σταθμό πρώτων βοηθειών ως εξής: «Οι εθελοντές γιατροί και διασώστες δεν προλάβαιναν τα περιστατικά. Ένας από τους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού, ανεβασμένος σε μια καρέκλα,  πρότασσε προς  κάποια από τις δεκάδες διμοιρίες που περικύκλωναν την πλατεία τη λευκή σημαία με τον κόκκινο σταυρό. Πίστευε ότι θα προστάτευε τους ασθενείς του. «Δεν μπορείτε να ρίχνετε χημικά εδώ. Δεν γίνεται . Φώναζε. Μάταια…Πίσω στη μικροφωνική, ένας λυράρης επιχειρεί με τους ήχους του να ηρεμήσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι σαστισμένοι από την αστυνομική βαρβαρότητα και πνιγμένοι στα χημικά, τώρα εμψυχώνουν ο ένας τον άλλο….Οι στιγμές είναι ανατριχιαστικές. Η διμοιρία τότε εκτοξεύει ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας ένα δακρυγόνο μέσα στην πλατεία. Ο κόσμος αρχίζει να τρέχει σκυφτός και πανικόβλητος. Δεν ξέραμε πού θα προσγειωθεί, αν θα μας κάψει. Ο καθένας κρυβόταν όπου μπορεί….Όλοι στην άκρη. Φορείο. Μέσα στους καπνούς ο κόσμος βρίσκει την ανθρωπιά και την ψυχραιμία να παραμερίσει για να βοηθήσει τους διασώστες με την διαδηλώτρια που έχασε τις αισθήσεις της….Ένα δακρυγόνο εκτοξεύεται μπροστά στη μικροφωνική, ένα δεύτερο λίγα μέτρα παραπέρα με σκοπό να αποκλείσουν το ενδεχόμενο διαφυγής. Ένα ακόμα στα σκαλιά του Μετρό όπου τρέχουν διαδηλωτές για να αναπνεύσουν. Εκεί έχει στηθεί και ο σταθμός πρώτων βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού…».[σχετ.6]
5) Φωτογραφίες α) του φωτορεπόρτερ Άρη Μεσσήνη (για λογαριασμό του πρακτορείου AFP/Getty images) από τη ρίψη χημικών όπλων εντός του σταθμού Μετρό Συντάγματος, [σχετ. 7] β) από τη ρίψη χημικών εντός της Πλατείας Συντάγματος (φωτογραφία δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα cryptome.org), [σχετ. 8] γ) φωτογραφίες δημοσιευμένες στο διαδίκτυο και των φωτορεπόρτερ Λευτέρη Πιταράκη (associated press) και Άρη Μεσσήνη (AFP/Getty images) από τον αναίτιο και απρόκλητο ξυλοδαρμό και τον συνακόλουθο απ΄ ευθείας ψεκασμό με χημικές ουσίες στο πρόσωπο νεαρής διαδηλώτριας [σχετ. 9 έως 12.] δ) του φωτορεπόρτερ Άρη Μεσσήνη (AFP/Getty images) από τη ρίψη χημικών όπλων απ΄ευθείας πάνω στο πλήθος των διαδηλωτών [σχετ. 13] ε) Του φωτορεπόρτερ Λευτέρη Πιταράκη (associated press) από τον αποκλεισμό του πλήθους των διαδηλωτών από τους μηνυόμενους πάνω στην πλατεία Συντάγματος και σε επικίνδυνα σημεία αυτής, όπως οι κλίμακες, με χρήση χημικών και εκρηκτικών όπλων [σχετ. 14],  στ) των φωτορεπόρτερ Άρη Μεσσήνη (AFP/Getty images), John Κολεσίδη (Reuters) και Άγγελου Τζωρτζίνη (Getty images), από τον απρόκλητο και αναίτιο ξυλοδαρμό διαδηλωτών, [σχετ. 15-17] ζ) του φωτορεπόρτερ Πέτρου Γιαννακούρη (associated press) από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ οι οποίοι δεν φέρουν διακριτικά [σχετ. 18]

Ιστορικό της 28ης Ιουνίου 2011
Την 28η Ιουνίου 2011 οι μηνυόμενοι περί τις 14:00, κάνοντας χρήση χημικών, ασφυξιογόνων, δακρυγόνων και εκρηκτικών όπλων, είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο χώρο της συνάθροισης έμπροσθεν της Βουλής και εντός της πλατείας Συντάγματος, με σκοπό να περιορίσουν και τελικά να αποτρέψουν τη μαζική προσέλευση στη συνάθροιση.
Ειδικότερα, την ως άνω ημέρα, η χρήση όπλων, εκρηκτικών ασφυξιογόνων και χημικών κλιμακώθηκε σε ένταση, έκταση και διάρκεια ως εξής: όλως αναίτια και αδικαιολόγητα, οι ανωτέρω δράστες προέβησαν σε ακατάπαυστη ρίψη των παραπάνω όπλων που χρησιμοποιεί η ελληνική αστυνομία, με παράλληλη δράση των αστυνομικών των εποχούμενων μονάδων, οι οποίοι επετίθεντο στο πλήθος εμβολίζοντάς το, ενώ οι συνοδηγοί τους χτυπούσαν με τα κλομπ ειρηνικούς διαδηλωτές και εκτόξευαν χειροβομβίδες κρότου–λάμψης. Παράλληλα, αστυνομικοί των ειδικών μονάδων της ΥΑΤ και ΥΜΕΤ βομβάρδιζαν κυριολεκτικά το πλήθος της πλατείας Συντάγματος με χημικά, εκρηκτικά, πέτρες, ξύλα και μάρμαρα που έρριπταν εντός της πλατείας. Δεν δίστασαν να πλήξουν με τα ανωτέρω όπλα ακόμη  και το  σταθμό πρώτων βοηθειών που λειτουργούσε εντός την πλατείας, εν γνώσει τους ότι εκεί περιθάλπονται τραυματίες από τις ανωτέρω πράξεις τους στοχεύοντας σε ευθεία βολή προς τα σώματα των ειρηνικών διαδηλωτών, των ιατρών-διασωστών και τραυματιών. [σχετ.  19-21, φωτογραφίες από το διαδίκτυο που απεικονίζουν τη ρίψη χημικών όπλων από την οδό Όθωνος εντός της πλατείας Συντάγματος στο χώρο που λειτουργεί ο σταθμός πρώτων βοηθειών]
Χαρακτηριστική είναι η έκκληση του προέδρου του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών κατά τις μεσημβρινές ώρες  από τα μικρόφωνα της  πλατείας συντάγματος προς τους αστυνομικούς να σταματήσει η ρίψη χημικών όπλων ενάντια στο πλήθος, διότι κινδυνεύει η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των ειρηνικών διαδηλωτών. Η έκκλησή του ωστόσο ουδέποτε εισακούσθηκε, η δε ρίψη των ανωτέρω όπλων εξακολούθησε εντεινόμενη.
Το ειρηνικό πλήθος, αφού συνέδραμε την παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματίες και τους ασθενείς επιχείρησε να καθαρίσει με νερό την πλατεία προκειμένου να συνεχίσουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και έμεινε αποφασισμένο στην ανωτέρω πλατεία. [σχετ. 22-23, φωτογραφίες από το διαδίκτυο]
Τις βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, διεξήχθη συναυλία με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων γνωστών καλλιτεχνών, στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος με συμμετοχή πλήθους κόσμου και διαδηλωτών, η οποία εντελώς αναίτια και απρόκλητα κυριολεκτικά βομβαρδίστηκε με τα περιγραφόμενα όπλα που εκτόξευαν οι μηνυόμενοι πάνω στο πλήθος και τους καλλιτέχνες στο χώρο της συναυλίας.
Η καλλιτεχνική αυτή εκδήλωση τελικά διαλύθηκε και ο κόσμος (κοινό και καλλιτέχνες) έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν με άμεσο κίνδυνο για την ζωή και την υγεία τους. Από εκείνη τη στιγμή αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών, συνεπεία των πράξεων των μηνυομένων, που συνεχώς διακομίζονταν με εγκαύματα από βομβίδες κρότου λάμψης, με σωματικές βλάβες από πέτρες κλπ και με τις άμεσες επιπτώσεις των χημικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό, στο σταθμό των πρώτων βοηθειών που λειτουργούσε στην πλατεία Συντάγματος. Δεν παρήχθη θανατηφόρο αποτέλεσμα λόγω της οργάνωσης για την περίθαλψη των τραυματιών και της ψυχραιμίας, που κατάφεραν να επιδείξουν οι διαδηλωτές, ακόμη και υπό τόσο αντίξοες συνθήκες. Συνεχίστηκε μάλιστα στη συνέχεια η ζωντανή μουσική στην πλατεία με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.
Στη συνέχεια, περί ώρα 12:00 τη νύχτα, εκατοντάδες αστυνομικοί  μηχανοκίνητων ομάδων της ΕΛ.ΑΣ κινήθηκαν με αναμμένους φάρους και με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με κατεύθυνση επί της οδού Σταδίου προς την οδό Φιλελλήνων, σπέρνοντας κυριολεκτικά τον πανικό στον κόσμο που εξακολουθούσε να συναθροίζεται ειρηνικά επί της πλατείας, υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, ενώ αμέσως και ενεργώντας σε πλήρη συντονισμό μαζί τους προέλασε μια τουλάχιστον διμοιρία ΥΑΤ, η οποία εισήλθε στην πλατεία και επιτέθηκε εκ νέου στους διαδηλωτές κάνοντας ρίψη χημικών, δακρυγόνων, ασφυξιογόνων, χτυπώντας τους με κλομπ και προβαίνοντας και σε μία τουλάχιστον αναίτια σύλληψη και τον ξυλοδαρμό διαδηλωτή, εξ ημών, επί της πλατείας.
Για πολλοστή φορά, η ατμόσφαιρα κατέστη πλήρως αποπνικτική λόγω της ρίψης χημικών, ο κόσμος πανικόβλητος έτρεχε να διασωθεί και το θέαμα από ανήμπορους, λιπόθυμους, πάσχοντες από αναπνευστικά, πεπτικά και λοιπά άμεσα συμπτώματα (έμετοι κλπ)  διαδηλωτές, ήταν το κυρίαρχο, απαξιώνοντας κάθε ανθρώπινη υπόσταση.
Προς επίρρωση των όσων αναφέρουμε επικαλούμαστε και προσκομίζουμε, ενδεικτικά, τα κάτωθι έγγραφα:
1) α. Το από 30.6.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας  «Το Βήμα» -ηλεκτρονική έκδοση- σχετικά με τη διερευνώμενη, κατόπιν προβολής σχετικού βίντεο σε τηλεοπτικό σταθμό (ALTER),  συνεργασία  αστυνομικών με κουκουλοφόρους –παρακρατικούς [σχετ. 24] β. Το από 30.6.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» -ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο «Το video που εξέθεσε την ΕΛΑΣ» σύμφωνα με το οποίο: «Μεγάλη ποσότητα χημικών από τη Θεσσαλονίκη μετέφερε αργά χθες βράδυ η ΕΛΑΣ λόγω της πολύωρης υπερβολικής χρήσης τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πλατεία Συντάγματος…Τουλάχιστον  δύο εκ των πέντε ατόμων που διακρίνονται στο επίμαχο βίντεο που προβλήθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, να συνομιλούν με αστυνομικούς και στη συνέχεια να εισέρχονται στον προαύλιο χώρο της Βουλής, πίσω από τις τάξεις των αστυνομικών δυνάμεων στον Άγνωστο Στρατιώτη φέρονται να είναι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, με ακραία συμπεριφορά, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στα μέσα ενημέρωσης συνάδελφοί τους…Ερωτηθείς για τα όσα έχουν καταγραφεί στο βίντεο, ο αντιπρόεδρος των Αστυνομικών Νίκος Καραδήμας, δήλωσε στο Mega: «Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Ας αλλάξουν τους επικεφαλής των ΜΑΤ». Το βίντεο έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συνεργασία αστυνομικών και παρακρατικών, καθώς ορισμένοι από τη συγκεκριμένη ομάδα που διακρίνεται στο μαγνητοσκοπημένο υλικό κρατούν λοστούς ή ρόπαλα, ενώ όλοι έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Παρά ταύτα δεν συλλαμβάνονται από τους αστυνομικούς, οι οποίοι συνομιλούν μαζί τους και στη συνέχεια τους συνοδεύουν πίσω από κάγκελα που έχουν στηθεί στο προαύλιο της Κοινοβουλίου. …Εκεί συναντούν άλλη διμοιρία των ΜΑΤ, κάθονται και συνομιλούν όχι μόνο με αστυφύλακες αλλά και με αξιωματικό». [σχετ. 25]
3) Την με αριθμ. πρωτ. 200/4/120  από 29.6.2011 ανακοίνωση των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας (Π.Ο.ΑΣ.Υ. και  Π.Ο.ΑΞΙ.Α) «για τα διαρκή επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας» σύμφωνα με την οποία «…μια άκρως επικίνδυνη σύγκρουση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, η οποία πυροδοτήθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες, ανάλογες των οποίων έχουμε βιώσει και στο παρελθόν, χωρίς αυτές να έχουν αποτελέσει, έστω και μια φορά, αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας...έχοντας κατά νου τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της ζωής του ανθρώπου..».  [σχετ. 26]
4) Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.real-democracy.gr στην οποία απεικονίζεται η ειρηνική διαδήλωση που έλαβε χώρα στην πλατεία Συντάγματος στις 28/6/2011. [σχετ. 27-38]



Ιστορικό της 29ης Ιουνίου 2011
Την Τετάρτη 29.6.2011 περί την 12η το μεσημέρι και ενώ ήταν σε εξέλιξη ειρηνική συνάθροιση πέριξ της βουλής και της πλατείας Συντάγματος με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και πλήθος κόσμου εξακολουθούσε να συρρέει στην πλατεία, είτε μεμονωμένα είτε οργανωμένα από κοντινά σημεία συνάντησης (λ.χ. Ευαγγελισμός, Καλλιμάρμαρο, Κολωνάκι) με σκοπό να συνενωθεί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές, οι ανωτέρω δράστες, σε συνέχεια των εγκλημάτων που διέπραξαν τις προηγούμενες ημέρες και δη την 28η Ιουνίου 2011 (48ωρο πογκρόμ) επιχείρησαν επί της συνάθροισης με σκοπό να ολοκληρώσουν την διάλυση της συνάθροισης και την εξόντωση των διαδηλωτών, με συνεχή και ακατάπαυστη ρίψη χημικών, δακρυγόνων, ασφυξιογόνων και εκρηκτικών όπλων πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, εντελώς  απρόκλητα, αναίτια και αδικαιολόγητα.
Από καθαρή τύχη και από αίτια που δεν ανάγονται στην βούληση των δραστών δεν προήλθε  θάνατος διαδηλωτών, είτε λόγω της εξ επαφής ρίψης των ανωτέρω όπλων  απευθείας στα σώματα των διαδηλωτών είτε από την επίδραση των ανωτέρω όπλων ή/και από τον συνωστισμό που προκλήθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο αποτελείτο από παιδιά, νέους, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, εγκυμονούσες και λοιπές ευπαθείς ομάδες.
Τουναντίον, η αποφυγή νεκρών οφείλεται στο σθένος, την αυτοθυσία και την αποφασιστικότητα των ειρηνικά συναθροιζόμενων διαδηλωτών που μπόρεσε να συνδράμει και με αυτοοργάνωση να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και να φυγαδεύσει τους τραυματίες σε συνεργασία με τον χώρο πρώτων βοηθειών που λειτουργούσε στην πλατεία Συντάγματος, όπως και το ιατρείο του Ερυθρού Σταυρού που λειτουργούσε εντός του σταθμού του μετρό του Συντάγματος.
Οι ανωτέρω δράστες δεν δίστασαν να επιτεθούν εναντίον των ως άνω σταθμών πρώτων βοηθειών εκτοξεύοντας τα ανωτέρω όπλα, αλλά και πέτρες ξύλα κ.λ.π. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή της επίθεσης των ανωτέρω στον χώρο των πρώτων βοηθειών της πλατείας Συντάγματος με ρίψη δακρυγόνων, χημικών ουσιών και εκρηκτικών όπλων, ενώ οι γιατροί και οι διασώστες χορηγούσαν οξυγόνο σε διαδηλωτές που είχαν μεταφερθεί με σοβαρές σωματικές βλάβες (αιμορραγούσες κακώσεις κεφαλής κ.α.) και με άμεσα συμπτώματα από τα χημικά (αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, πεπτικά, καρδιολογικά κ.α.).
Η ολοήμερη, εκτεταμένης έντασης και διάρκειας ρίψη τεράστιας ποσότητας των ανωτέρω χημικών όπλων εντός της πλατείας και των πέριξ αυτής δρόμων, εξέθεσε ανεπανόρθωτα το μικρο-περιβάλλον του κέντρου της Αθήνας στις ανυπολόγιστες συνέπειες των βλαβερών για το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό χημικών και τοξικών ουσιών και το κατέστησε απροσπέλαστο για όλους.
Οι δράστες δεν δίστασαν δε, θέλοντας να δώσουν την χαριστική βολή στους διαδηλωτές που έψαχναν την μοναδική οδό διαφυγής μέσα στο σταθμό μετρό του Συντάγματος (όπου ήταν άλλωστε και το ιατρείο) και επιχειρώντας με σκοπό να συνθλίψουν τους διαδηλωτές, έρριψαν τα ανωτέρω όπλα εντός του κλειστού χώρου του σταθμού, μετατρέποντάς τον κυριολεκτικά σε θάλαμο αερίων, χτυπώντας δε παράλληλα εκείνους που είχαν συνωστιστεί στις κλίμακες του σταθμού και της  πλατείας, αλλά και όσους δεν είχαν προλάβει να διαφύγουν εντός και πέριξ  αυτής. Οι ανωτέρω επιθέσεις στο μετρό έλαβαν χώρα τουλάχιστον δύο φορές κατά τις απογευματινές ώρες της 29ης Ιουνίου. Ομοίως επιτέθηκαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών όπλων στο σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη.
Ταυτοχρόνως, οι μηνυόμενοι, δημιουργώντας αστυνομικό κλοιό και κάνοντας χρήση των ανωτέρω όπλων παρεμπόδιζαν διαδηλωτές να φτάσουν στο σημείο συνάντησης μπροστά από την Βουλή, καθιστώντας πλήρως ανέφικτη την άσκηση του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι. Συγκεκριμένα, και ενώ το ειρηνικό πλήθος, προσπαθούσε να προσεγγίσει τον καθορισμένο στην πλατεία Συντάγματος τόπο συνάθροισης, στο ύψος των παραπλεύρων οδών της πλατείας (Μητροπόλεως, Νίκης, Φιλελλήνων, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Αμερικής κλπ ) ειδικές αστυνομικές μονάδες (Υ.Α.Τ, Υ.Μ.Ε.Τ) παρεμπόδιζαν την έλευση του πλήθους ρίχνοντας χημικά όπλα και απωθώντας το, με σκοπό να αποτρέψουν την προσέλευση του στην συνάθροιση, ή τη δίοδο από το συγκεκριμένο τόπο, ενώ εν συνεχεία μηχανοκίνητες αστυνομικές δυνάμεις  αναλάμβαναν να διαλύσουν το πλήθος εφορμώντας επ’ αυτού, συνεπικουρούμενοι από διμοιρίες  των  Υ.Α.Τ , Υ.Μ.Ε.Τ.
Το μένος των δραστών ήταν τέτοιο, ώστε επιτέθηκαν ακόμα και σε πολίτες που παρευρίσκονταν ή γευμάτιζαν σε εστιατόρια της περιοχής του Μοναστηρακίου, της Πλάκας και της Ακρόπολης,  που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών και όχι μόνον, (εφόρμηση με μηχανές, χρήση δακρυγόνων και χημικών, ξυλοδαρμών κλπ). Είναι χαρακτηριστικές οι σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια των απρόκλητων επιθέσεων στο μανάβικο πλησίον της πλατείας Συντάγματος και στις γνωστές ταβέρνες  «Μπαϊρακτάρη» και «Θανάση» στο Μοναστηράκι σε βάρος των συνδαιτυμόνων και των εργαζομένων.
Από το προσκομιζόμενο έγγραφο εμμάρτυρο υλικό από το διαδικτυακό τόπο http://realdemocracygr.wordpress.com/ προκύπτουν οι αγνώστων λοιπών στοιχείων αστυνομικοί των μηχανοκίνητων ομάδων ΔΕΛΤΑ κλπ, οι οποίοι δεν φέρουν διακριτικά προκειμένου να μην καθίστανται αναγνωρίσιμοι τη στιγμή που διαπράττουν τις μηνυόμενες πράξεις. Προκύπτουν όμως οι υπ΄αριθμ. 6044 και 6878 [σχετ. 39],  6817 [σχετ. 40], 6817 και 6924 [σχετ. 41], 6982 και 6353 [σχετ. 42] υπηρεσιακές μηχανές της ΕΛΑΣ.
Οι ανωτέρω δράστες έφτασαν στο σημείο να καταλύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο με ένοπλη επίθεση εντός της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με χρήση εκρηκτικών και χημικών όπλων, όπου είχε καταφύγει κόσμος προκειμένου να γλυτώσει από τα χημικά και τους ξυλοδαρμούς.
Στη συνέχεια, οι μηνυόμενοι με μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεσή τους εντός της πλατείας Συντάγματος, ξυλοκόπησαν όποιο διαδηλωτή έβρισκαν μπροστά τους και κατέστρεψαν τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από τους διαδηλωτές (τραπέζια, καρέκλες, πάγκους ιατρείου κα),  συντρίβοντας τη διαδήλωση.
Η βιαιότητα των ανωτέρω δραστών την 29η Ιουνίου 2011 ήταν πρωτοφανής και ξεπέρασε, σε ένταση, έκταση και διάρκεια κάθε προηγούμενο, όπως αυτό καταγράφεται σε σωρεία δημοσιευμάτων. Ενδεικτικά, προς επίρρωση των ισχυρισμών μας, προσκομίζουμε και επικαλούμαστε τα κάτωθι:
1) Το από 29 Ιουνίου 2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» -ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο «επίθεση διαρκείας της ΕΛΑΣ κατά των διαδηλώσεων» στο οποίο αναφέρεται ότι «Το σχέδιο της ΕΛΑΣ (κατ΄ επέκταση και της κυβέρνησης) είχε γίνει σαφές από χθες: Να χτυπηθούν οι διαδηλώσεις. Με τόνους χημικών, με εκατοντάδες χειροβομβίδες κρότου- λάμψης, με επιθέσεις κατά «δικαίων και αδίκων», με κάθε πρόσφορο μέτρο. Το κέντρο της Αθήνας έπρεπε να μεταβληθεί σε απέραντο πεδίο μάχης. Όπερ και εγένετο. Το σχέδιο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ακόμη και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές…η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι ήταν πνιγμένοι στα δακρυγόνα. Οι οδομαχίες συχνότατες. Οι διαδηλωτές σκορπισμένοι, τρομοκρατημένοι, (πολλοί) χτυπημένοι, αλλά παρόντες». [σχετ. 43]
2) Το από 1.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» -ηλεκτρονική έκδοση- της δημοσιογράφου Γεωργίας Δάμα με τίτλο «Οι τραυματίες περιγράφουν την αγριότητα των ΜΑΤ – Χτυπούσαν ό,τι κινούνταν» σύμφωνα με το οποίο: «Χτυπούσαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους. Νέους σε περιφρουρημένο μπλοκ, εξηντάρηδες συνδικαλιστές, τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. «Έβαζαν σημάδι όποιον βρισκόταν στην πλατεία και χτυπούσαν με λύσσα», λένε οι τραυματίες. Με εκτεταμένο έγκαυμα στην πλάτη, τραυματισμένος από βομβίδα κρότου-λάμψης είναι ο 22χρονος φοιτητής Πέτρος Μαρκόπουλος: «Ήμουν στο μπλοκ της νεολαίας ΣΥΝ. Δεν υπήρχε κουκουλοφόρος ανάμεσά μας. Στην οδό Όθωνος, κυκλωθήκαμε από τέσσερις διμοιρίες. Εκατό άτομα ήμασταν. Έριχναν χημικά ανάμεσά μας. Σκεφτήκαμε να πηδήξουμε τα κάγκελα από ψηλά, για να πέσουμε στην πλατεία, να γλιτώσουμε το ξύλο. Λιποθυμούσαμε. Έριξαν την κρότου-λάμψης στην πλάτη μου. Έπεσα κάτω». Οι 60 από τους 100 τραυματίστηκαν. Στο ίδιο μπλοκ ήταν ο 24χρονος Γιώργος Βούλγαρης: «Η κρότου-λάμψης έπεσε μπροστά μου, τυφλώθηκα. Ένας αστυνομικός με πέταξε κάτω. Άρχισαν να με χτυπούν στο κεφάλι, τα πόδια, την κοιλιά. Φορούσα αντιασφυξιογόνο μάσκα και γυαλιά. Τα αφαίρεσαν, τραβώντας, οι αστυνομικοί. Δεν έβλεπα τίποτα». «Πέντε άτομα ήμασταν στο κιόσκι "Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε" στην Όθωνος. Άρχισαν να πετάνε μέσα χημικά. Βγήκα φωνάζοντας "σταματήστε". Με χτύπησαν, με πέταξαν κάτω. Τράβηξαν τη μάσκα μου. Έριξαν επάνω μου την κροτίδα», λέει ο Νίκος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δ.Ν. Ιωνίας. Πεσμένος κάτω, «με ψέκασαν στο πρόσωπο. Κάποιοι ρεπόρτερ με τράβηξαν στην Ερμού, όπου βρέθηκε ένας γιατρός. Έχω εγκαύματα, θλάσεις από κλοτσιές. Σαν να μας είχαν βάλει σημάδι». Ο Γιώργος Χαρίσης βρέθηκε με οχτώ ράμματα στο κεφάλι: «Στις εννιά το πρωί, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ήταν στο μπλοκ του Ευαγγελισμού. Ήμασταν διακόσια άτομα που σχηματίζαμε μια ανθρώπινη αλυσίδα. Ο επικεφαλής της διμοιρίας ΜΑΤ έδειξε εμένα. Ήρθαν δύο ΜΑΤάδες. Με χτύπησαν αρκετές φορές. Άνοιξε το κεφάλι μου σε δύο σημεία…Ο Γρηγόρης Καλομοίρης (αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ) τραυματίστηκε μπροστά στην είσοδο της Βουλής: «Γύρω στις πέντε το απόγευμα είχαμε συγκεντρωθεί στα "λουλουδάδικα". Πιαστήκαμε από τα χέρια σχηματίζοντας ανθρώπινο τείχος μπροστά στη μηχανοκίνητη διμοιρία. Κατέβηκαν από τις μηχανές και μας χτύπησαν. Γροθιές και κλοτσιές. Ακολούθησε μια γροθιά στο θώρακα. Έσπασαν τα γυαλιά μου. Παράλληλα, μια διμοιρία ΜΑΤ μάς ψέκασε με χημικά. Φώναζα. Δίπλα μου, οι μοτοσικλετιστές φορούσαν χειροπέδες σ' έναν διαδηλωτή. Τον χτυπούσαν τόσο, που τους ζητούσα να μην τον σκοτώσουν. Δάσκαλος, 43 ετών, ο Παντελής Βαϊνάς λέει ότι «είμαι με έξι ράμματα στο κεφάλι, πονάω και λέω ότι είμαι τυχερός. Βρισκόμουν στην είσοδο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, στην οδό Ξενοφώντος. Μαζί με συναδέλφους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα χημικά. Μια διμοιρία ΜΑΤ εισέβαλε από την οδό Φιλελλήνων πετώντας χημικά και πέτρες στο στενό και την είσοδο της Ομοσπονδίας. Προσπάθησα να διαπραγματευτώ μαζί τους, γιατί δεν υπήρχε πρόκληση. Εκείνη τη στιγμή μου επιτέθηκαν με κλομπ, ενώ ο επικεφαλής φώναζε "διώξτε τους όλους". Χτυπούσαν αδιακρίτως. Έβλεπα τέσσερα άτομα να κλοτσάνε τον συνάδελφο, Θεόφιλο Μουστάκα. Μεταφέρθηκε με σπασμένα πλευρά. Μια δεύτερη διμοιρία μάς κυκλώνει από την οδό Νίκης. Μπήκα στο μανάβικο, Νίκης και Ξενοφώντος, για να γλιτώσω. Η διμοιρία εισέβαλε στο μανάβικο. Με χτύπησαν με τη λαβή του κλομπ. Αιμορραγούσα στο πρόσωπο. Έπεσα στα γόνατα, με τα χέρια υψωμένα, γεμάτα αίμα. Εκλιπαρούσα να σταματήσουν…» [σχετ. 44]
3) α. Το από 1.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- του  δημοσιογράφου Λ. Σπυρόπουλου με τίτλο «Εργαζόμενοι μετρό: Μετέτρεψαν το σταθμό σε θάλαμο αερίων» σύμφωνα με το οποίο «Για πρακτικές ΕΣ-ΕΣ κατηγορούν την Ελληνική Αστυνομία οι εργαζόμενοι στο μετρό. Μέσω του επίσημου συνδικαλιστικού τους οργάνου, του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλουν τα ΜΑΤ για εγκληματική και επικίνδυνη συμπεριφορά, για τη ρίψη χημικών στο σταθμό του Συντάγματος. «Η αλήθεια είναι μία και αυταπόδεικτη: Τα Ματ και η Αστυνομία σαν σύγχρονα ΕΣ-ΕΣ μετέτρεψαν το σταθμό του Συντάγματος σε θάλαμο αερίων, τη στιγμή που στο ιατρείο περιθάλπονταν εκατοντάδες τραυματίες. Ακόμη και ένστολοι συνάδελφοί μας δέχτηκαν την άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε ώρα εργασίας. Δυστυχώς, οι συνάδελφοι μας φορούσαν τη στολή του μετρό και όχι κουκούλες για να τύχουν της προστασίας της αστυνομίας». Η ανακοίνωση του Σωματείου είναι η πλήρης διάψευση των ισχυρισμών εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ. ότι ουδέποτε έριξαν δακρυγόνα μέσα στο μετρό. Και οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν, απονέμοντας εύσημα στους εθελοντές συναδέλφους τους που περιέθαλψαν τους τραυματίες διαδηλωτές: «Οι εργαζόμενοι του μετρό χθες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην αντιμετώπιση όλων των έκτακτων περιστατικών (εκατοντάδες τραυματίες με ανοιγμένα κεφάλια, αναπνευστικά προβλήματα ευπαθών ομάδων κ.ά.). Συγχαρητήρια στην Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών του μετρό, στον Ερυθρό Σταυρό, στους εθελοντές ιατρούς καθώς και σε όλο το προσωπικό βάρδιας» [σχετ. 45]
β. Το από 30.6.2011  δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» -ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο «Η αστυνομία μετέτρεψε τον σταθμό Συντάγματος σε θάλαμο αερίων»  [σχετ. 46.] γ. φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» την 1.7.2011 από επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στο σταθμό του Μετρό Συντάγματος με χημικά. [σχετ. 47]
4) Το από 29.6.2011 δελτίο τύπου της Διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου «Διεθνής Αμνηστία» σύμφωνα με το οποίο «Οι κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις των τελευταίων δύο ημερών αμαυρώθηκαν ξανά από μια μειονότητα ταραχοποιών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία…Η αστυνομία έχει καθήκον να εμποδίσει τη βία και να συλλάβει τους υπεύθυνους, αλλά πρέπει επίσης, να διασφαλίσει ότι η χρήση βίας είναι αναλογική και ότι κατευθύνεται μόνο εναντίον των βίαιων διαδηλωτών. Δεν πρέπει να παρεμποδίζει το νόμιμο δικαίωμα της μεγάλης πλειονότητας των ειρηνικών διαδηλωτών να συναθροίζονται και να διαδηλώνουν στην Πλατεία Συντάγματος…Η Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, απέναντι από το κοινοβούλιο, είναι το σημείο συγκέντρωσης χιλιάδων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της απεργίας…Υλικό βίντεο και μάρτυρες καταδεικνύουν την επαναλαμβανόμενη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης δυσανάλογης και αδιάκριτης χρήσης δακρυγόνων ουσιών και άλλων χημικών εναντίον ειρηνικών στην μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτών. Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας στην Πλατεία Συντάγματος έγιναν μάρτυρες περιστατικών όπου ειρηνικοί διαδηλωτές χτυπήθηκαν από αστυνομικούς. Το νέφος των δακρυγόνων ουσιών στην πλατεία Συντάγματος ανάγκασε μεγάλο μέρος διαδηλωτών να υποχωρήσει στο εσωτερικό του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος και τους παρακείμενους δρόμους, όπου συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους…»  [σχετ. 48]
5) Την από 30 Ιουνίου 2011 Επιστολή του Πρυτάνεως του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών Θεοδοσίου Ν. Πελεγρίνη προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως και κοινοποιούμενη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία «οι Πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών καταγγέλλουν την είσοδο, την 29η Ιουνίου 2011, των αστυνομικών δυνάμεων στον πανεπιστημιακό χώρο του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Καλαμιώτου 2) και τη χρήση δακρυγόνων και κροτίδων εντός του κτηρίου, η οποία προκάλεσε σοβαρότατους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή φοιτητών και πολιτών που εισήλθαν σε αυτό το για να προστατευτούν από τα χημικά και την αστυνομική βία, καταλύοντας το Πανεπιστημιακό άσυλο, χωρίς την άδεια των Πρυτανικών Αρχών. Η ενέργεια αυτή μαζί με τα γενικότερα φαινόμενα έντασης που διαδραματίστηκαν στο Κέντρο της Αθήνας με την ανεξέλεγκτη χρήση χημικών συνιστούν κατάφωρη παραβίαση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών…»[σχετ. 49]
6) Το από 30.6.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» -ηλεκτρονική έκδοση- της δημοσιογράφου Ευαγγελίας Φραντζόγλου με τίτλο «Μαρτυρία από την εμπόλεμη ζώνη του Συντάγματος» και  με υπότιτλο «Η αστυνομία δεν σεβάστηκε ούτε τους τραυματισμένους διαδηλωτές που κατευθύνονταν για περίθαλψη στο αυτοσχέδιο ιατρείο της πλατείας Συντάγματος» σύμφωνα με το οποίο: «29.6.2011 Σύνταγμα, λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι. Θέλουν να μας πεθάνουν; Τι κάνουν; Στο κέντρο της πλατείας εκατοντάδες διαδηλωτές παρακολουθούν με τεράστια αγωνία και θυμό την επίδειξη ισχύος από τις αστυνομικές δυνάμεις. Την αλόγιστη χρήση βίας και ασφυξιογόνων αερίων στο κέντρο της πλατείας. Ένας νεαρός περνάει από δίπλα μου με αίματα στο πρόσωπο. Ο κόσμος φωνάζει να ανοίξει ο δρόμος προς το ιατρείο. Στέκομαι ανάμεσα σε δύο σκηνές- δίπλα μου δεκάδες άνθρωποι, νέοι, μεσήλικες, παππούδες- όταν ξαφνικά προσγειώνεται πάνω μας, προφανώς από όπλο ρήψης, ένα καπνογόνο. Ακολουθεί ο πανικός των πρώτων στιγμών από την αίσθηση ασφυξίας, το κάψιμο στο δέρμα και στους πνεύμονες. Κατευθύνομαι στο ιατρείο. «Καίγεσαι μέσα σου;» Οι εθελοντές γιατροί και διασώστες μας ψεκάζουν με malox, δίνουν οξυγόνο, κάνουν ενέσεις. Μια κοπέλα…Δεν μπορεί να πάρει ανάσα, ζαλίζεται, φοβάται. Κι εγώ φοβάμαι. Σκέφτομαι πως δεν θα βγούμε ζωντανοί από την πλατεία. Η ομοβροντία των χημικών συνεχίζεται αμείωτη». [σχετ. 50]
7) Το από 1.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» -ηλεκτρονική έκδοση- της δημοσιογράφου Ντάνι Βεργού με τίτλο «Γιατροί: Έγκλημα πολέμου» στο οποίο αναφέρονται οι καταγγελίες των ιατρών «Για «αλόγιστη αλλά και σχεδιασμένη επίθεση κατά της υγείας των διαδηλωτών, και όχι μόνο με στόχο τη φίμωσή τους και τον εκφοβισμό της κοινωνίας». Για «αναιτιολόγητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον της ειρηνικής συγκέντρωσης Ελλήνων πολιτών». Για «αμφιβόλου σύστασης, νομιμοποίησης της χρήσης, προέλευσης των χημικών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν». Αλλά και για «επίθεση των ΜΑΤ σε ιατρεία, που σε εμπόλεμες καταστάσεις θεωρείται έγκλημα πολέμου».Με τις παραπάνω φράσεις κατηγορεί την «επικίνδυνη για τη δημοκρατία κυβέρνηση» για τη χθεσινή αστυνομική εκτροπή ο ιατρικός κόσμος της χώρας. Και συγκεκριμένα, σε ανακοινώσεις τους, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ)…Ζητούν δε να ελεγχθεί η ποιότητα των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν για τυχόν επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία. «Σε ποιες, πέρα του αυτονόητου, ενέργειες προέβη ο υπουργός Υγείας για να προστατέψει την υγεία των διαδηλωτών;», διερωτάται η ΕΙΝΑΠ. «Η επίθεση αυτή δεν σεβάστηκε ούτε το υγειονομικό προσωπικό που σκληρά πάλευε να βοηθήσει, στο ιατρείο του μετρό, όσους συνανθρώπους μας είχαν ανάγκη. Στους πολέμους -και στους πιο σκληρούς- παρέχεται προστασία στους υγειονομικούς και υπάρχει σεβασμός των αρρώστων και των τραυματιών. Αυτό όμως έλειπε χθες και αποτελεί ντροπή για την αστυνομία και την πολιτική ηγεσία της». «Σε εμπόλεμες καταστάσεις τυχόν επίθεση σε ιατρεία θεωρείται έγκλημα πολέμου», γράφουν στην από κοινού δήλωσή τους ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, και ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Γιάννης Μπασκόζος: «Χθες, οι πραίτορες του κ. Παπουτσή εισέβαλαν πετώντας δακρυγόνα και βόμβες κρότου στα ιατρεία που είχαν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος και την ώρα εκείνη περιέθαλπαν τραυματίες». Για «ρίψη χημικών σε μεγάλη ποσότητα και επαναληπτικότητα και επιθετικότητα που συνέπεια είχε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και σωματικές βλάβες» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Η πρόεδρος του ΙΣΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προέβη τηλεφωνικά σε έντονα διαβήματα στο γραφείο του προϊσταμένου του Γενικού Αρχηγείου της Αστυνομίας, αφού δεν κατάφερε να βρει κανέναν του υπουργείου Υγείας (υπουργό, υφυπουργό, γενικό γραμματέα) στο τηλέφωνο και ζήτησε άμεση παύση της ρίψης χημικών, που δημιουργούσαν προβλήματα στους πολίτες, καθώς επίσης και δημιουργία διαδρόμου ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη πρόσβαση οχημάτων του ΕΚΑΒ και η μεταφορά στα νοσοκομεία επειγόντων περιστατικών από το ιατρείο στο μετρό του Συντάγματος. Για «χρήση βίας σε ειρηνική διαδήλωση, που εξυπηρετεί ύποπτες σκοπιμότητες» κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών. Ο ΦΣΑ ζητεί λεπτομέρειες για τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν (τρόπος χρήσης, ημερομηνία λήξης, προέλευση, τρόπος εισαγωγής, νομιμοποίηση της χρήσης τους) και εκφράζει αποτροπιασμό για την ευρύτατη και αδικαιολόγητη χρήση χημικών.» [σχετ. 51]
8) Το από 30.6.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» -ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο «Το video που εξέθεσε την ΕΛΑΣ»  σύμφωνα με το οποίο: «..όπως ανέφεραν χθες το βράδυ υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, «η ένταση, αλλά κυρίως η διάρκεια των επεισοδίων της τετάρτης, ήταν πρωτοφανή γεγονότα για την ΕΛΑΣ η οποία έφτασε στα όριά της…Η εκτεταμένη χρήση χημικών που κάναμε ήταν η μοναδική λύση για να αντιμετωπίσουμε τους ταραξίες. Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε συλλήψεις γιατί οι αντιεξουσιαστές έμπαιναν συνεχώς στια τάξεις των αγανακτισμένων πολιτών και ελλόχευε ο κίνδυνος αιματοχυσίας» Όσον αφορά τις καταγγελίες για ρίψη χημικών στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υποστηρίζουν «ότι ουδέποτε οι δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν χημικά προς την είσοδο του Μετρό…[ανωτ. σχετ.25]
9) Το από 7.7.2011 άρθρο του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστή Παπαϊωάννου  με τίτλο «Τρίτη άποψη- η αστυνομία και τα γεγονότα» στην εφημερίδα «Τα Νέα» -ηλεκτρονική έκδοση- σύμφωνα με το οποίο: «…Μόνο που η δράση της αστυνομίας υπερέβη τα όρια του ελεγχόμενου, αποκόπηκε πλήρως από τις αντικειμενικές συνθήκες, μετατράπηκε από αντίδραση σε πρωτογενή δράση ώσπου κατέληξε ένα αυτόνομο κύμα ανεξέλεγκτης βίας εναντίον της ελευθερίας του συνέρχεσθαι. Εκατοντάδες τραυματίες, αλόγιστη χρήση χημικών εις βάρος του γενικού πληθυσμού με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή ανθρώπων, διάσπαρτες βίαιες επιθέσεις αστυνομικών με δίτροχα ακόμα και κατά τουριστών στο Μοναστηράκι. Όλα αυτά παλαιότερα θα προκαλούσαν αμφιλεγόμενες ερμηνείες. Με τα τεχνολογικά δεδομένα του σήμερα μετατρέπονται ακαριαία σε απανωτά κύματα πληροφορίας, επώνυμες μαρτυρίες, εκατοντάδες βίντεο, χιλιάδες φωτογραφίες και πολλά λεπτά τηλεοπτικού υλικού. Όποιος λοιπόν υπηρεσιακός ή πολιτικός παράγοντας επιμένει να διαψεύδει τα προφανή, έχει προαποφασίσει να τοποθετήσει το κύρος του στη ζυγαριά, απέναντι σε ένα ποτάμι εικόνας, ήχου και πληροφορίας που βοούν. Πράγμα εν γένει κακό για το κύρος του, εκτός αν πρόκειται για τον Μαγκρίτ (θυμίζουμε τον γνωστό  πίνακα του βέλγου σουρεαλιστή που απεικονίζει μια πίπα και από κάτω γράφει «Αυτό δεν είναι μια πίπα») Ελπίζω πως ο αρμόδιος υπουργός κ. Παπουτσής δεν εζήλωσε δόξα Μαγκρίτ όταν διαβεβαίωσε τη Βουλή πως τα χημικά δεν ήταν χημικά, στο Μετρό  δεν υπήρξε ψεκασμός, ο χαριεντισμός αστυνομικών με εθνικιστές (κατά δήλωσή τους) ροπαλοφόρους δεν ήταν χαριεντισμός, η αυθαίρετη αστυνομική βία δεν ήταν βία…Ελπίζω πως δυσφορεί με τη διάχυτη υποκουλτούρα βίας στο ένστολο δυναμικό ασφαλείας και με τις παρακρατικές ομάδες που δρουν στις παρυφές και με την ανοχή της αστυνομίας όποτε γίνονται βίαια επεισόδια. Ελπίζω πως δεν φιλοδοξεί να προΐσταται πολιτικά ενός σώματος , τμήματα του οποίου παρουσιάζουν συμπτώματα εκφυλισμού και μετάλλαξης σε λούμπεν χουλιγκανικές συμμορίες (καταγγέλθηκαν μέχρι και κλοπές αντικειμένων κατά τους σωματικούς ελέγχους)….Τα χημικά χρησιμοποιούνται χωρίς να εκτιμάται η αναλογικότητα μέσων και σκοπών, χωρίς στάθμιση οφέλους και κόστους, χωρίς μέριμνα για τις συνέπειες σε πολίτες αμέτοχους σε πιθανά επεισόδια ή και ξένους προς την ίδια τη συγκέντρωση….Σήμερα, οι αστυνομικό όχι μόνο δεν υποχρεούνται να φέρουν διακριτικά αλλά και πολλοί (ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ) επιχειρούν συχνά με κουκούλες στο πρόσωπο….» [σχετ. 52]
10) Την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 200/4/120α  από 30.6.2011 Ανακοίνωση των  αστυνομικών ομοσπονδιών Π.Ο.Α.Σ.Υ.  και Π.Ο.ΑΞΙ.Α. σύμφωνα με την οποία: «Είναι ανάγκη να διερευνηθεί, από ανεξάρτητη επιτροπή, για το ότι έγινε χθες, ποια ήταν η κατεύθυνση και το σκοπούμενο, για να μην υπάρχει καμία σκιά….Σ΄ αυτό βεβαίως καίρια ευθύνη διαχρονικά φέρει το πολιτικό σύστημα που επιχείρησε τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμιστικές τομές, ώστε το Κράτος να μην είναι ο δυνάστης του πολίτη…Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι τα φλέγοντα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, δεν επιλύονται με αστυνομικές παρεμβάσεις, και εκατοντάδες συμπολίτες μας και συναδέλφους μας στα νοσοκομεία αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ασχοληθούν με το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας με σοβαρότητα, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς…»[σχετ. 53]
11) Το από 1.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» -ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο «Ζητούν συγγνώμη αστυνομικοί» σύμφωνα με το οποίο «χθες, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρ. Φωτόπουλος, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους των συναδέλφων του για όσα έγιναν την τετάρτη στο Σύνταγμα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Realfm 97,8”. Σε ερώτηση για το αν υπήρξε πολιτική εντολή, απάντησε: «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι κάθε απλός αστυνομικός λειτουργεί αυτοβούλως. Τότε είμαστε άτακτο σώμα». [σχετ. 54]
12) Το από 4.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» -ηλεκτρονική έκδοση- της δημοσιογράφου  Παναγιώτας Μπίτσικα με τίτλο «Αυστηρές συστάσεις Καμίνη προς την αστυνομία» σύμφωνα με το οποίο «..ο δήμαρχος Αθηναίων  Γ. Καμίνης…ουσιαστικά εγκάλεσε την ΕΛΑΣ για έλλειμμα επαγγελματισμού αλλά και για τακτική που, αντί να εκτονώνει την ένταση, την κλιμακώνει…Έτσι πρωταρχικά, ζήτησε από την Πολιτεία να αναθεωρήσει η αστυνομία τη χρήση χημικών ουσιών στις διαδηλώσεις και να επιδείξει μεγαλύτερο επαγγελματισμό επικεντρώνοντας την παρέμβασή της στην εκτόνωση προπάντων και όχι στην κλιμάκωση της έντασης, στον έλεγχο και όχι στην επέκταση της βίας». [σχετ. 55]
13) Τα από 2.7.2011 δημοσιεύματα των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία» -ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο «Νομικοί: Όργανο δίωξης του πολίτη» και «Καθημερινή» -ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο «Πυρά κατά της Αστυνομίας από πανεπιστημιακούς νομικούς» σχετικά με καταγγελία εννέα Ελλήνων πανεπιστημιακών νομικών όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Ως νομικοί, ως ακαδημαϊκοί, ως πολίτες, διαμαρτυρόμαστε και καταδικάζουμε απερίφραστα τη μετατροπή της Αστυνομίας από όργανο προστασίας σε όργανο δίωξης του πολίτη και καταστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων κατά τα χθεσινά επεισόδια. Χωρίς να αμφιβάλλουμε ότι υπάρχουν άτομα που επιδίδονται σε βίαιες πρακτικές, αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από αστυνομικό σώμα δημοκρατικής πολιτείας ως έναυσμα για τη βάρβαρη μεταχείριση ειρηνικών πολιτών. Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Παπουτσή, με τις οποίες συγχάρηκε την Ελληνική Αστυνομία για την αυτοσυγκράτηση με την οποία προστάτευσε τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, προκαλούν το κοινό αίσθημα χιλιάδων πολιτών που βίωσαν την αναιτιολόγητη και παράνομη βία από πρώτο χέρι και θέτουν σε κίνδυνο το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Καλούμε τον πρωθυπουργό να καταδικάσει απεριφράστως τη συμπεριφορά των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τα χθεσινά επεισόδια και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και για την πραγματική περιφρούρηση του συνταγματικού δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση στο μέλλον». [σχετ. 56-57]
14)  Τις φωτογραφίες α. που δημοσιεύθηκαν στην  εφημερίδα Guardian στις 29.6.2011 του φωτορεπόρτερ Παναγιώτη Τζαμαρού (Reuters) στην οποία απεικονίζονται αστυνομικές δυνάμεις να προβαίνουν σε  ρήψη χημικών απ΄ ευθείας πάνω σε διαδηλώτρια, [σχετ. 58] β. του πρακτορείου Reuters στην οποία εμφανίζεται –μεταξύ άλλων- ηλικιωμένος διαδηλωτής να τρέχει λόγω της ρίψης χημικών [σχετ. 59] γ. του φωτορεπόρτερ Πέτρου Καρατζά (ΑP) στην οποία απεικονίζεται αστυνομικός να βιαιοπραγεί απρόκλητα σε βάρος διαδηλωτή [σχετ. 60] δ. φωτογραφία του πρακτορείου Reuters στην οποία δύο αστυνομικοί των ΥΑΤ βιαιοπραγούν σε βάρος διαδηλωτή [σχετ. 61] ε. τις φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ Σπ. Τσακίρη με παρεμφερές περιεχόμενο σε βάρος άλλων διαδηλωτών που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» την 1η  και 2α Ιουλίου 2011 [σχε 62-63] στ. φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη  για λογαριασμό του πρακτορείου associated press στην οποία αστυνομικός της ΥΑΤ να χτυπά διαδηλωτή στο κεφάλι με κλομπ [σχετ. 64] ζ. τη φωτογραφία του φωτορεπόρτερ  Σπ. Τσακίρη δημοσιευμένη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (Στιγμιότυπα από τα έκτροπα της 29/6 όπως τα κατέγραψε ο φακός της Ε» -ηλεκτρονική έκδοση) στην οποία απεικονίζονται δύο αστυνομικοί να φέρουν μάρμαρα και ομοίου περιεχομένου φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Πέτρου Γιαννακούρη, για λογαριασμό του πρακτορείου associated press [σχετ. 65-66] η.  φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Κώστα Τσιρώνη του πρακτορείου associated press στην οποία απεικονίζονται τέσσερις αστυνομικοί των ΥΑΤ να κυνηγούν –μεταξύ άλλων- και έναν ηλικιωμένο διαδηλωτή  [σχετ-67] θ. του πρακτορείου Reuters όπου απεικονίζεται αστυνομικός να χτυπά απ΄ ευθείας στο κεφάλι διαδηλωτή με κλομπ [σχετ. 68] ι. φωτογραφίες από τον διαδικτυακό τόπο   http://realdemocracygr.wordpress.com/ στις οποίες απεικονίζονται αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ και λοιπών μηχανοκίνητων ομάδων της ΕΛΑΣ να επιτίθενται στην περιοχή του Μοναστηρακίου και τις ταβέρνες της περιοχής [σχετ 69-75] ια. στιγμιότυπα από ερασιτεχνικό βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=S20_JuaX8gg&feature=related στο οποίο αστυνομικός κατά την εφόρμηση της διμοιρίας του στην πλατεία Συντάγματος χτυπά απρόκλητα με κλομπ στο κεφάλι πολίτη που στέκεται μπροστά του και του ζητά να μην τον χτυπήσει [σχετ. 76-82]
15) Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.real-democracy.gr από τις τοποθεσίες: Πλατεία Συντάγματος [σχετ. 83-92],  Χίλτον/Ευαγγελισμός [σχετ. 93-97], Μετρό Συντάγματος [σχετ. 98-102], Μητροπόλεως [σχετ. 103-104]

Πλήθος φορέων κατήγγειλαν την ωμή κρατική βία που άσκησαν οι μηνυόμενοι κατά τη διάρκεια των γενικών απεργιών της 15ης, 28ης και 29ης Ιουνίου 2011 και καλούν σε αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα και την τιμωρία όλων των υπαιτίων. Ενδεικτικά, προσκομίζουμε και επικαλούμαστε:
1) Το από 4.7.2011 δελτίο τύπου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά «με τις εκδηλώσεις βίας κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων» με το οποίο καλεί «…όλα τα αρμόδια πολιτειακά όργανα να διερευνήσουν και να αποκαλύψουν την ταυτότητα και τις διασυνδέσεις όσων προκάλεσαν βλάβες στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα ατόμων που βρίσκονταν στο χώρο των επεισοδίων και πέριξ αυτού…και να διασφαλίσουν την ακώλυτη άσκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων της συνάθροισης και της έκφρασης, σε κάθε περίπτωση. Ειδικότερα, η ΕΕΔΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την καθιερωμένη πλέον, αλλά αυτή τη φορά πρωτοφανούς έκτασης, πρακτική ρίψης χημικών ουσιών εκ μέρους της αστυνομίας, τις πολλαπλές, ολέθριες και μακροχρόνιες συνέπειες των οποίων στη δημόσια υγεία επισημαίνουν αρμόδιοι επιστήμονες. Η ΕΕΔΑ καλεί τις αρμόδιες αρχές να απαγορεύσουν αμέσως και απόλυτα τη χρήση τέτοιων ουσιών, υπό το φως ιδίως της μη τήρησης αναλογικότητας μέσων και σκοπών, της μη στάθμισης προσδοκώμενου οφέλους και κόστους και κόστους, της πλημμελούς μέριμνας για τις συνέπειες σε πολίτες αμέτοχους σε πιθανά επεισόδια ή και ξένους προς την ίδια τη συγκέντρωση. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως η κατάργηση αυτή αποτελεί παλαιότερη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργείου. Η ΕΕΔΑ χαιρετίζει επίσης την άμεση εισαγγελική παρέμβαση….ώστε η έρευνα να προχωρήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και να μην ξαναγίνουμε μάρτυρες πράξεων που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας. [σχεΤ. 105]
2) α. Το από 13.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο «Έριχναν αέρια απαγορευμένα και σε πόλεμο» και υπότιτλο «…Στα δακρυγόνα βρέθηκαν ουσίες υπεύθυνες ακόμη και για καρκίνο» σύμφωνα με το οποίο: «Πίκρα, δάκρυα, οργή. Και μια ξεκάθαρη απόφαση που συνοψίστηκε σε δύο λέξεις: Φτάνει πια... Αυτά ήταν τα βασικά στοιχεία της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, του αρχηγού της ΕΛΑΣ και του διοικητή των ΜΑΤ. Το Γενικό Χημείο του Κράτους ανίχνευσε, ανάμεσα στα άλλα, την περιβόητη ουσία CS, απαγορευμένη από διεθνείς συνθήκες και τη σύμβαση του Παρισιού, που έχει υπογράψει και η χώρα μας. Αιτία, η απρόκλητη βία των αστυνομικών δυνάμεων στις 15, 29 και 30 Ιουνίου έναντι των πολιτών που σημαδεύτηκε «από πρωτοφανή, εξευτελιστική και απάνθρωπη» μεταχείριση δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών και κορυφώθηκε «με τη βαριά σωματική βλάβη» του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου. «Με τρόμαξε η "σιωπή"». «Δεν μπορώ να σας ακούσω, αλλά μπορώ να σας μιλήσω...», είπε χθες ο Μ. Κυπραίος, ο οποίος έμεινε κωφός από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που του έριξαν σκόπιμα μέσα σε κλειστό χώρο τα ΜΑΤ. Συγκινημένος, αλλά και οργισμένος, περιέγραψε την περιπέτειά του που είχε κατάληξη να μείνει ανάπηρος και τόνισε: «Αυτό που με τρόμαξε περισσότερο είναι η "σιωπή" της πολιτείας απέναντι σε όλα αυτά που έγιναν... Το λόγο τώρα τον έχει η Δικαιοσύνη, η οποία πιστεύω πως θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί από την υπέρμετρη χρήση πολλών "τακτικών και πολιτικών χημικών"»…«Φτάνει πια, κύριε Παπουτσή και αξιότιμοι αρχηγοί της Αστυνομίας», είπε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης. «Οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα βρίσκονται υπό διωγμό...». Τις δικές του καταγραφές παρουσίασε και ο Γιώργος Αυγερόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν τα έχω ξαναδεί αυτά ούτε στο Μεξικό. Η περίοδος σιωπής τελείωσε. Έχουμε όλοι οι δημοσιογράφοι προσωπική ευθύνη». Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Γιώργος Λώλος, επισήμανε ότι «η Αθήνα έχει γίνει πλέον πιο επικίνδυνη από εμπόλεμες ζώνες», για να καταλήξει: «Ο κ. Παπουτσής μας έχει πει ότι η φωτογραφική μηχανή θεωρείται από τα ΜΑΤ όπλο. Αν είναι έτσι, να κάνουν ψυχοθεραπεία... Δεχόμαστε λεκτικές απειλές, κρότου-λάμψης, τρώμε ξύλο. Δεν πάει άλλο...».Τη δική του περιπέτεια με τα ΜΑΤ περιέγραψε και ο δημοσιογράφος της «Ε», μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης: «Είμαι ένα από τα 600 θύματα της αστυνομικής τρομοκρατίας... Πήγα στα ΜΑΤ και ζήτησα να σταματήσουν να ρίχνουν χημικά. Αντ' αυτού με έβρισαν, με κλότσησαν, με πέταξαν κάτω κι έσπασα το χέρι μου. Έχουν δημιουργήσει συνθήκες εμφυλίου….».[σχετ. 106]  β. Το από 12.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο «Μηνύει Παπουτσή και ΕΛ.ΑΣ η ΠΟΕΣΥ» στο οποίο αναφέρεται ότι: «…Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, υποστήριξε ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος στην Ελλάδα τελεί υπό διωγμό και τόνισε ότι η ΠΟΕΣΥ θα εναντιωθεί σε κάθε μορφή βίας. «Η Αθήνα είναι πιο επικίνδυνη από εμπόλεμες ζώνες» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος. Κατήγγειλε την αστυνομία ότι εσκεμμένα ξυλοκοπεί φωτορεπόρτερ επειδή οι αστυνομικοί θεωρούν την φωτογραφική μηχανή όπλο. «Τρώμε ξύλο γιατί φωτογραφίζουμε το ξύλο που τρώνε οι εργαζόμενοι..» [σχετ. 107]  γ. Το από 2.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο «ΠΟΕΣΥ: Το κάνατε Νταχάου» σύμφωνα με το οποίο: «Η ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απρόκλητη «και εγκληματική επίθεση κατά των δημοσιογράφων Γιώργου Αυγερόπουλου της ΝΕΤ και Δημήτρη Τρίμη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ» τονίζοντας ότι λογίζεται ως επίθεση εναντίον όλων των δημοσιογράφων. «Η κακοποίησή τους -σημειώνεται- στόχευσε εναντίον όλων των εργαζόμενων στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Και η προμελετημένη εκτόξευση χημικών εναντίον τους, όπως και εναντίον των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, με επικίνδυνες ασφυξιογόνες ουσίες, μεγεθύνει τις κυβερνητικές ευθύνες για την παρεμπόδιση των πολιτών στην άσκηση των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων τους για ελεύθερη συγκέντρωση και διαδήλωση, για ελεύθερη ενημέρωση». Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην υπεκφεύγει με «ρητορικές κατασκευές ξεπερασμένων μαύρων εποχών», ζητά την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων και απαιτεί την άμεση απαγόρευση χρήσης δακρυγόνων και ασφυξιογόνων ουσιών κατά διερχομένων ή διαδηλωτών πολιτών…» [σχετ. 108]
5) Το από 13.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- της δημοσιογράφου Κάτιας Αντωνιάδη με τίτλο « CS, ΤΤΡ και χλωροβενζαλδεΰδη τα δηλητήρια που κέρναγε η κρατική καταστολή τον κόσμο» σύμφωνα με το οποίο: «Καρκινογένεση, πνευμονικό οίδημα, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια: αυτά προκαλεί η χημική ουσία  CS, που περιέχεται σε χημικά όπλα, σύμφωνα με δεκάδες διεθνείς μελέτες. CS, ΤΤΡ, χλωροβενζαλδεΰδη: αυτές τις ουσίες περιέχουν τα δακρυγόνα που αφειδώς «κερνάει» -στο όνομα της καταστολής- η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης εξέτασης του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η πρόσφατη ανεξέλεγκτη ρίψη χημικών κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας στις 29 Ιουνίου στα πρόσωπα των διαδηλωτών και μέσα σε κλειστούς χώρους, η οποία οδήγησε πάνω από 90 πολίτες στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, άφησε «αποδεικτικά στοιχεία»: δεκάδες χρησιμοποιημένα φιαλίδια, που το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών απέστειλε προς ανάλυση. Λίγες ημέρες αργότερα, τα αποτελέσματα είναι αμετάκλητα: στα φιαλίδια ανιχνεύονται διάφορες ουσίες, μεταξύ των οποίων χλώριο, θείο, φωσφορικός εστέρας του τριφαινυλίου και, φυσικά, το γνωστό μας «ορθοχλωροβενζιλιδινομαλονονιτρίλιο» ή, αλλιώς, CS, υπεύθυνο για δεκάδες ασθένειες και θανάτους σ' όλον τον κόσμο. Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας έκανε λόγο για «τόνους επιβλαβών για την υγεία ουσιών [...] και συμβάματα που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων πολιτών»…. «Σχετικά με την επικινδυνότητα του CS υπάρχουν πολλές αντιφάσεις. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει απαγορευτεί να χρησιμοποιείται, κι αυτό με βάση υπογεγραμμένες συνθήκες και συμβάσεις» λέει ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας για την πρωτοβουλία του Συλλόγου, που στην ανακοίνωσή του «επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του ως υπεύθυνος Υγειονομικός φορέας και συνεγγυητής της υγείας των πολιτών της Αθήνας». «Οι αστυνομικοί που έρχονται σε επαφή μ' αυτή την ουσία -η οποία όπως έδειξε και το πόρισμα του ΓΧΚ περιέχεται στα δακρυγόνα- φορούν ειδικές μάσκες, γάντια και στολές. Αν δεν είναι επικίνδυνη, γιατί τόσος εξοπλισμός;», τονίζει ο κ. Πατούλης. «Η χημική ουσία CS μπορεί να αποβεί τοξική εφ' όσον ριχτεί από μικρή απόσταση στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. Πρόσφατες διεθνείς μελέτες συσχετίζουν την ουσία αυτή και με θανάτους, σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Η χρήση δακρυγόνων για τη διάλυση πλήθους εγκυμονεί επιπρόσθετους κινδύνους, καθώς οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκομένους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά "μικροπεριβάλλοντα" -micro environments- προκαλεί τη συσσώρευση τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Χημικών αναφορικά με τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας.Ένα διεθνές νομοθετικό πλαίσιο (μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και η γνωστή «σύμβαση του Παρισιού» του 1993, η οποία έχει κυρωθεί και από τη χώρα μας με το νόμο 2254/1994) απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων χημικών αερίων (μέσα στα οποία περιλαμβάνεται το CS) και, μάλιστα, εν καιρώ πολέμου, καθ' ότι ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Πάντως, παρά το πλήθος των μελετών, τις διεθνείς οδηγίες και παρά τον ξεσηκωμό μιας ολόκληρης κοινωνίας, η ΕΛ.ΑΣ. και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι ουδόλως ασχολούνται...» [σχετ. 109]
6) Το από 1.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- της δημοσιογράφου Βάνας Φωτοπούλου με τίτλο «Χρησιμοποιούσαν χημικά του 1979» σύμφωνα με το οποίο: «Χρήση χημικών -και μάλιστα κατασκευασμένων το 1979- ακόμη και μέσα στο χώρο του Μετρό κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, καθιστώντας την κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάος που δημιουργήθηκε, χθες, στο κέντρο της Αθήνας από τη χρήση βίας και χημικών ουσιών.«Η αυτοθυσία εθελοντών ιατρών και διασωστών, που κάτω από αντίξοες συνθήκες παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στο χώρο του Μετρό, ανταμείφθηκε από τις δυνάμεις τάξης με τη ρίψη χημικών και εντός του χώρου του Μετρό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάψουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των Ελλήνων πολιτών.» [σχετ. 110]
7) Το από 6.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- της δημοσιογράφου Γ. Δάμα  με τίτλο «Μηνύσεις κατά της πολιτικής ηγεσίας» σύμφωνα με το οποίο: «Για έγκλημα πολέμου έκαναν λόγο νοσοκομειακοί γιατροί, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, εργαζόμενοι στο Μετρό, μέλη της ΑΔΕΔΥ, μιλώντας χθες, για το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου. Συνδικαλιστικοί φορείς αποφάσισαν την υποβολή μηνύσεων εναντίον και της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας παράλληλα τη δικαίωσή τους από τις διεθνείς Ομοσπονδίες. Δεκάδες τραυματίες μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από το συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων. Για δημοσιογράφους υπό διωγμό, που δούλευαν ως πολεμικοί ανταποκριτές, μίλησε ο Γ. Σαββίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών: «Απευθυνόμαστε στις διεθνείς Ομοσπονδίες δημοσιογράφων, καταθέτουμε μηνύσεις εναντίον της κυβέρνησης για τη χρήση δακρυγόνων». «Δέσανε πισθάγκωνα συνάδελφο, του πήραν τη φωτογραφική μηχανή», πρόσθεσε ο Μ. Λώλος (Πρ. Ένωσης Φωτορεπόρτερ). «Δεν καλύπτουμε εκδηλώσεις που διοργανώνει η Αστυνομία και ο κ. Παπουτσής μέχρι να δεχτεί να μας συναντήσει. Γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει νεκρούς αν δεν υπήρχε ιατρική υποστήριξη», επισημαίνει. «Το προεδρείο των νοσοκομειακών γιατρών επικοινωνούσε με τον υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο, ζητώντας ασθενοφόρα για τη μεταφορά των τραυματιών. Μας απαντούσε πως δεν πλησιάζει ασθενοφόρο στην πλατεία. Αντιθέτως στα κανάλια δήλωνε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα μεταφοράς τους», επισήμανε ο Π. Παπανικολάου (ΕΙΝΑΠ): «Αν δεν ήταν παρόντες γιατροί και διασώστες θα θρηνούσαμε πολλούς νεκρούς». «Κάναμε έκκληση στη διοίκηση του Μετρό που ήταν άφαντη, να μεσολαβήσει στην Αστυνομία, για να σταματήσουν να πετούν χημικά στο σταθμό. Ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελαν να σκοτωθεί κόσμος. Κρατώντας ανοιχτό το σταθμό το αποφύγαμε», λέει ο Α. Σταματόπουλος (πρόεδρος εργαζομένων Μετρό)». [σχετ. 111]
8) α. Την από 1.7.2011 μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά αστυνομικών οργάνων και ιεραρχικών τους προϊσταμένων β. Το από 2.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- της δημοσιογράφου Βάνας Φωτοπούλου με τίτλο «Μηνύσεις κατά γνωστών και αγνώστων αστυνομικών» [σχετ.112-113]
9) Το από 2.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- της δημοσιογράφου Βάνας Φωτοπούλου με τίτλο «Μηνύσεις κατά γνωστών και αγνώστων αστυνομικών» ηλεκτρονική έκδοση- σύμφωνα με την οποία «ο Μ. Λαμπράκης περιγράφει το χρονικό της ηθικής και σωματικής κακοποίησης που υπέστη χθες στις 11.30 το πρωί κατευθυνόμενος με φίλο του στη συμβολή των οδών Ριζάρη και Βασ. Κωνσταντίνου, όταν ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε προληπτικό έλεγχο της τσάντας ώμου του και σωματικό έλεγχο τον φίλο του. Το αντίτυπο ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη και το φυλλάδιο από την παράσταση του «Berliner Ensemble» «Freedom and Democracy Ι Hate You», που βρέθηκαν στην τσάντα, τα «όργανα έννομης τάξης τα έσκισαν επιτόπου», ενώ το Maalox, που επίσης βρισκόταν στο σακίδιο, το περιέλουσαν στο πρόσωπο του Μ. Λαμπράκη. Αντικείμενο χλευασμού έγινε ένας διαφημιστικός σελιδοδείκτης από gay βιβλιοπωλείο, που «ώθησε» «τον πιο αφοσιωμένο εργάτη της ομάδας να χώσει στην κυριολεξία ένα κλομπ πάνω από το παντελόνι μου, στον πρωκτό μου, ενώ με ρωτούσε τι ομάδα είμαι στο ποδόσφαιρο», αποκαλύπτει ο θεατρικός συγγραφέας. Για εξακρίβωση προσωπικών στοιχείων μεταφέρθηκε με περιπολικό στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ (τμήμα «Εγκλημάτων κατά ζωής») όπου, ύστερα από μία ώρα, αφέθηκε ελεύθερος. «Δεν υπέγραψα κανένα έγγραφο προσαγωγής κι ούτε έλαβα γνώση των σχετικών εγγράφων που συμπληρώθηκαν», υπογραμμίζει. Ελεύθερος πια στη λεωφ. Αλεξάνδρας διαπίστωσε ότι έλειπαν μέσα από την τσάντα ο χρυσός βαφτιστικός σταυρός του και 20 ευρώ!» [σχετ. 114]
            10) Το από 30.6.2011 Δελτίο Τύπου της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σύμφωνα με το οποίο: «Χθες συνεδρίασε η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ψηφίσει, εν είδει νόμου, ένα πρωτόγνωρο στα χρονικά της μόρφωμα, στερούμενο κανονιστικών διατάξεων: το «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής»Τούτο έπραξε παρασυρόμενη  από την εκτελεστική εκπροσώπηση των Ελλήνων, που παραβιάζοντας το Σύνταγμα και το κανονισμό της Βουλής εισήγαγε εν είδει «πλαισίου προϋπολογισμού» μια σειρά από πίνακες αβέβαιης οικονομικής εξέλιξης και οικονομικά μεγέθη που διατίμησαν στα χρηματιστήρια του κόσμου, τις αξίες της ισότητας, της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και μάλιστα σε τιμή μικρότερη του ευρώ.
Με μεγάλη δε έκπληξη γίναμε δυστυχώς μάρτυρες γεγονότων που δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας η οποία τελευταία δοκιμάζεται σκληρά σε επίπεδο θεσμικό με αφορμή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και όσα την ακολούθησαν. Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις ενός μεγάλου και πρωτοφανούς αριθμού συμπολιτών μας που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα προωθούμενα δημοσιονομικής φύσης μέτρα της κυβέρνησης εξελίχθηκαν - όχι με ευθύνη  των συγκεντρωθέντων - σε θλιβερά σκηνικά πρωτόγνωρης και αλόγιστης για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της χώρας χρήσης αστυνομικής βίας.
Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως υπήρξε επιχειρησιακή εντολή σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν με το βάναυσο αυτό τρόπο που όλοι διαπιστώσαμε συμπολίτες μας οι οποίοι ασκούσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Δυστυχώς οι ενέργειες της αστυνομίας, της οποίας το δικαίωμα να καταστέλλει τη βία και να επιβάλλει την τάξη είναι αδιαμφισβήτητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων συμπολιτών μας που βρέθηκαν αντιμέτωποι με βάναυσες συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων και με υπερβολική και αλόγιστη χρήση χημικών τα οποία εξαπολύονταν αδιακρίτως προς κάθε κατεύθυνση ακόμα και σε κλειστούς χώρους. Η «αδυναμία» των αστυνομικών οργάνων να απομονώσουν τους ελάχιστους ταραξίες οι οποίοι υπονόμευαν τη μαζικού χαρακτήρα και ειρηνική συγκέντρωση συμπολιτών μας που αγωνιούν για το αύριο της χώρας, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιτρεπτό να αποβαίνει σε βάρος πολιτών που ασκούν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, διακινδυνεύοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Άλλωστε, η επιβολή της νομιμότητας και της δήθεν διασαλευθείσας τάξης (που πάντως χτες δεν υφίστατο σε εκτεταμένη κλίμακα ως γεγονός) μπορούν να πραγματοποιηθούν δίχως ακρότητες, με στόχευση σε αυτούς που πραγματικά παρανομούν υπονομεύοντας παράλληλα τον αγώνα των χιλιάδων συμπολιτών μας που διαδηλώνουν ειρηνικά. Σε αντίθετη περίπτωση, οδηγούμαστε στη μετατροπή της αστυνομικής αρχής από όργανο προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη σε όργανο αυθαιρεσίας και κατάλυσης δικαιωμάτων, σε πλήρη αντίθεση προς το σκοπό της ύπαρξής της.
Ωστόσο, τα χθεσινά θλιβερά γεγονότα δεν μπορούν παρά να ιδωθούν και από πολιτική σκοπιά. Σε στιγμές κατά τις οποίες η οικονομία και η ίδια η επιβίωση της χώρας δοκιμάζονται, το σύνολο του πολιτικού οικοδομήματος βυθίζεται στην αμφισβήτηση και στην απαξίωση. Κρατικές επιλογές όπως οι χθεσινές πλήττουν κατ’ αποτέλεσμα το ίδιο το δημοκρατικό μας πολίτευμα, καθώς βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση από τη βασική αρχή πως οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και οι πολιτικές τους νομιμοποιούνται μόνο μέσω της λαϊκής βούλησης και μοναδικός ισχυροποιητικός για την εδραίωσή τους παράγοντας επιτρέπεται να είναι η εμπιστοσύνη με την οποία τις περιβάλλει ο λαός. Οποιαδήποτε άλλη λογική, με όποιο πρόσχημα και αν υιοθετείται, βαίνει εκτός των δημοκρατικών μας κατακτήσεων με κινδύνους σοβαρότατων εκτροπών για το πολίτευμά μας, αντίστοιχων αυτών που γίναμε μάρτυρες σε εποχές κατάλυσης της Δημοκρατίας. Κατανοούμε σε ανθρώπινο επίπεδο την αγωνία και τη σπουδή των κυβερνώντων να υλοποιήσουν αποφάσεις «έξωθεν» επιβαλλόμενες έχοντας απέναντί τους το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού λαού, ωστόσο θεωρούμε ανεπίτρεπτο να επιχειρείται με τόσο βάναυσο και πρωτοφανή τρόπο η καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, σε μια προφανή εντέλει προσπάθεια καταστολής συνειδήσεων και τρομοκράτησης της κοινωνίας μας.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σεβόμενη τον ιστορικό ρόλο του κλάδου αναφορικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και των δημοκρατικών μας κατακτήσεων, δηλώνει για μία ακόμα φορά παρούσα, εκφράζοντας τις έντονες θεσμικές ανησυχίες της για τις συνέπειες που συνεπάγονται γεγονότα θλιβερά όπως τα χτεσινά. 
Καταδικάζουμε απερίφραστα την αλόγιστη και χωρίς διάκριση χρήση αστυνομικής βίας κατά πολιτών οι οποίοι ουδόλως παρανομούν, αλλά απλώς ασκούν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών.
Καταδικάζουμε επίσης όλους εκείνους που, υποκινούμενοι ή όχι, με το πρόσχημα άσκησης συνταγματικών δικαιωμάτων καταστρέφουν περιουσίες, προκαλούν την επέμβαση των ΜΑΤ και υπονομεύουν τις μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών. Επισημαίνουμε πως τέτοιες πρακτικές οι οποίες υπερβαίνουν το επιβαλλόμενο μέτρο και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία ανάμεσα στο χρησιμοποιούμενο μέσο και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα - πέρα από την αναμφισβήτητη αντίθεσή τους προς τις παραδοχές του νομικού μας πολιτισμού - ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους εκτροπών σε πολιτειακό επίπεδο, με συνέπειες απροσδιόριστες για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Δηλώνουμε πως θα είμαστε έμπρακτα στο πλευρό κάθε δοκιμαζόμενου συμπολίτη μας ο οποίος τυγχάνει θύμα της κρατικής  ή μη κρατικής αυθαιρεσίας και θα εξετάσουμε κάθε νόμιμο και θεσμικό τρόπο αποτελεσματικής προστασίας των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του. Εκφράζουμε την αγωνία μας για ό,τι ακολουθήσει.» [σχετ. 115]
11) Το από 1.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- του δημοσιογράφου Αντώνη Γαλανόπουλου με τίτλο «Οι διαδηλωτές επενδύουν στη χρεοκοπία!!!» σύμφωνα με το οποίο: «Δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα για την πρωτοφανή αστυνομική βία και τη δράση προβοκατόρων ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ., υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής… Και όχι μόνο δεν βρήκε να πει λέξη για την έκνομη συμπεριφορά των αστυνομικών σε βάρος των διαδηλωτών -περιορίστηκε μόνο να διακηρύξει πως θα παραπέμψει ο ίδιος στη Δικαιοσύνη τους τυχόν προβοκάτορες-, αλλά επέρριψε αντίθετα στους αγανακτισμένους πολίτες οργανωμένο σχέδιο… Ο κ. Παπουτσής χρησιμοποιώντας έωλα επιχειρήματα απέδωσε στους εκατοντάδες πολίτες που βγήκαν στο δρόμο χαρακτηριστικά αντάρτικου πόλεων και μίλησε για οργανωμένο σχέδιο με αφετηρία την Κερατέα… Όσο για τους χρυσαυγίτες με τους σιδερένιους λοστούς που με περισσή φροντίδα περιέθαλψαν τα ΜΑΤ στη ράμπα της Βουλής, καταδεικνύοντας ακριβώς το αρραγές μέτωπο μεταξύ των δύο πλευρών,… Διέψευσε εξάλλου ότι φιλοξενήθηκαν στο χώρο της Βουλής και αντέτεινε ότι ο επικεφαλής της ομάδας των αστυνομικών τους παρότρυνε να επιστρέψουν στους διαδηλωτές…»[σχετ. 116]
            12) Το από 1.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- της δημοσιογράφου Κατερίνας Κατή με τίτλο «Θέμις τυφλή» και υπότιτλο 10 εισαγγελείς ήταν στη ΓΑΔΑ, αλλά δεν έβλεπαν τις αγριότητες της ΓΑΔΑ σύμφωνα με το οποίο: «Οι εισαγγελείς ήταν εκεί και παρακολουθούσαν... Δεν είδαν όμως και δεν άκουσαν ότι τα ΜΑΤ έριξαν χημικά μέσα στο μετρό. Εκτός κι αν οι διμοιρίες λειτούργησαν αυτοβούλως, χωρίς να λάβουν σχετική εντολή. Οπως δεν είδαν και δεν άκουσαν και για άλλες έκνομες ενέργειες της αστυνομίας για τις οποίες και προφανώς θα έπρεπε να αναφέρουν στην προϊσταμένη τους Αρχή. Δεν ήταν ένας ούτε δύο, αλλά περί τους δέκα, οι εισαγγελείς που πέρασαν, Τρίτη και Τετάρτη, από το δεύτερο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου στεγάζεται το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Από εκεί παρακολουθούσαν τις εντολές οι οποίες δίνονταν στις αστυνομικές δυνάμεις που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης και άκουγαν τις πληροφορίες που έρχονταν για τα τεκταινόμενα στο κέντρο της Αθήνας από όλα τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. Οι απρόκλητες επιθέσεις σε διαδηλωτές και σε καφετέριες ή ταβέρνες με ανύποπτους πολίτες, οι τόνοι των χημικών, το όργιο της αστυνομικής αγριότητας, προφανώς δεν έπεσε στην αντίληψη των εισαγγελικών λειτουργών. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι μόλις χθες το πρωί, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας ζήτησε να της αποσταλεί το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του «Αλτερ», από το οποίο θα ενημερωθεί όχι μόνο για τους ακροδεξιούς με τα καλυμμένα πρόσωπα που εμφανίζονται να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ και ακολούθως να συνοδεύονται από άνδρες με πολιτικά στο προαύλιο της Βουλής, αλλά και για όλα τα λοιπά ανδραγαθήματα των αστυνομικών. Τελικά, η κ. Ράικου, χθες το απόγευμα, αφού μελέτησε το βίντεο (σ.σ. υπάρχει ακόμα πλουσιότερο υλικό στο Διαδίκτυο και άλλα Μέσα), παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τις καταγγελίες του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κων. Λουράντου, ο οποίος μίλησε για «αλόγιστη χρήση χημικών», ενώ είχε κάνει και έκκληση προς τους συναδέλφους του να φέρουν φάρμακα στο Σύνταγμα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, συναφείς καταγγελίες -όπως αυτή του αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Πατούλη, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου- θα συσχετίζονται με την επίμαχη σχηματισθείσα δικογραφία. Εάν στην πορεία της έρευνας διαπιστωθεί ότι δεν είναι συναφείς, θα διαχωρίζονται...» [σχετ. 117]
            13)  Το από 1.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- της δημοσιογράφου Ν. Γιαννίρη  με τίτλο «Ένα μήνα κρατά η επιβλαβής δράση» σύμφωνα με το οποίο: «Έως και τέσσερις εβδομάδες μπορεί να διαρκέσει η επιβλαβής δράση των δακρυγόνων σε κλειστούς χώρους στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό επισημαίνει στην «Ε» η γιατρός και πρόεδρος της «Πανελλήνιας ιατρικής εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής ενέργειας και βιοχημικής απειλής», Μαρία Σωτηροπούλου. Η ίδια επισημαίνει ότι η πολλαπλή χρήση των χημικών, που γίνεται τελευταία στην Ελλάδα, ανατρέπει τους όποιους κανόνες ασφαλούς χρήσης (π.χ. ψέκασμα από απόσταση 3-4 μέτρων ή αποκλειστικά σε ανοικτούς χώρους), που διέπουν αυτά τα χημικά. Τα χρησιμοποιούμενα δακρυγόνα περιέχουν την ουσία CS (ορθοχλωροβενζινομαλονονιτρίλη). Οι συνέπειες που έχουν περιγραφεί αφορούν τα μάτια, εγκαύματα στο δέρμα, καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν κάποιος το καταπιεί, η διάλυση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και διάτρηση στομάχου. Αναμφισβήτητη είναι, κατά την Εταιρεία, και η καρκινογόνος δράση της ουσίας, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί, χωρίς να λάβει σαφή απάντηση, ακόμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ήδη από το 2003. Σε εγκύους, είναι πιθανόν να προκληθεί αποβολή, ενώ η απορρόφηση στο μητρικό γάλα, σε τόσο μικρούς σε όγκο οργανισμούς, όπως τα βρέφη, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.» [σχετ. 118]
            14)  Το από 13.9.1998 δημοσίευμα της δημοσιογραφικής ομάδας του «Ιού» δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»-ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο:  «Τα μυστικά της φυσούνας», και το οποίο απαρτίζεται από τρία μέρη, αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε ως εξής: «α. Τα νέα ζιζανιοκτόνα της ΕΛ.ΑΣ «…Τώρα οι δυνάμεις της τάξης απλώς ψεκάζουν τους συγκεντρωμένους, με μια διαδικασία που φέρνει στο νου διαφήμιση για κατσαριδοκτόνο… Πρόκειται για εκτοξευτήρα δακρυγόνου με μορφή σπρέι που μεταφέρεται από ειδικευμένο χειριστή και χρησιμοποιείται, κατά κανόνα, σε συμπλοκές εκ του συστάδην… Η εισπνοή του αερίου προκαλεί ισχυρό κάψιμο στα μάτια και τους πνεύμονες, αλλά και ζαλάδα και μια αίσθηση ασφυξίας που διαρκεί για ώρα. Αντίθετα με τα συνηθισμένα "δακρυγόνα", η επίδραση των οποίων υποχωρεί κάπως μόλις κατακάτσει ο βασικός όγκος των αερίων, η περιοχή που δέχεται το πέρασμα της "φυσούνας" παραμένει no man's land για πέντε-έξι τουλάχιστον ώρες μετά τον αρχικό ψεκασμό. Όσο για τους τυχερούς που θα δεχτούν εξ επαφής το υλικό της, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εμφάνισαν εγκαύματα ή άλλες δερματικές παθήσεις στο συγκεκριμένο σημείο τις αμέσως επόμενες ώρες και μέρες… Απαντώντας στις αντιδράσεις των ημερών, ο αστυνομικός διευθυντής Χρίστος Σωτηρίου που υπογράφει το έγγραφο της Διεύθυνσης Μελετών της ΕΛΑΣ προσπαθεί παράλληλα να τεκμηριώσει με κάθε τρόπο την εικόνα ενός μέσου καταστολής αποτελεσματικού μεν, πλην απολύτως ακίνδυνου για την υγεία. Τα επιχειρήματα είναι δύο:* η γενικευμένη χρήση των δακρυγόνων στις δυτικές χώρες ("όλες οι αστυνομικές δυνάμεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και των ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια την δραστική αυτή ουσία CS ως το ηπιότερο μέσο, όταν απαιτείται διάλυση συγκεντρωμένου πλήθους") και η τήρηση των προβλεπόμενων προδιαγραφών από τους κατασκευαστές…β. Το «φάρμακο που σκοτώνει»: Και όμως: οι διαδηλωτές που υφίστανται τον ψεκασμό μπαίνουν σε κίνδυνο αντίστοιχο με το οποιοδήποτε πειραματόζωο…. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχει σημαντικός όγκος δημοσιευμάτων με τις επιδημιολογικές και κλινικές παρατηρήσεις επιστημόνων που μελέτησαν τις ουσίες αυτές. Τα συμπεράσματα των μελετών αυτών αναφέρονται σε τριών ειδών διαπιστωμένες βλάβες που προκαλούνται στους διαδηλωτές: 1) Βλάβες στους οφθαλμούς. Η επίδραση των δακρυγόνων ουσιών στα μάτια είναι πολύ σοβαρότερη από έναν ολιγόλεπτο ερεθισμό… Το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η βλάβη των οφθαλμών έγινε αισθητή μόλις 8 μήνες μετά την προσβολή. 2) Βλάβες στην επιδερμίδα, φλεγμονές και αλλεργίες… Ένας από τους κρυφούς αλλά ιατρικά βεβαιωμένους παράγοντες της ραγδαίας αύξησης των αλλεργιών σ' όλο τον κόσμο είναι και η αθρόα χρήση δακρυγόνων! …3) Καρκινογένεση και άλλες μακροπρόθεσμες επιδράσεις…Τα συστατικά του CS και του CN μπορεί, κατά τη γνώμη τους, να προκαλέσουν καρκίνο, τερατογενέσεις, γενετικές μεταλλαγές και προβλήματα κληρονομικότητας. Νεότερες έρευνες για το CS επιβεβαιώνουν ότι προκαλεί καρκίνο… Μια έρευνα σε βετεράνους του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, που είχαν δεχθεί την επίδραση παρόμοιων χημικών ουσιών, έδειξε διπλάσιο από τον αναμενόμενο αριθμό καρκίνου του πνεύμονα… Δίπλα όμως στις μακροπρόθεσμες συνέπειες, στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται και άμεσοι θάνατοι που έχουν προκληθεί με τη χρήση δακρυγόνων… Οσο για το CS, που χρησιμοποιείται και στα καθ' ημάς, ο πρώτος νεκρός από "φυσούνα" σημειώθηκε στη Βρετανία το Μάρτιο του 1996. Λεγόταν Ιμπραήμ Σέι και ήταν 29 χρονών. Οι αστυνομικοί που τον "ψέκασαν" δε γνώριζαν πως έπασχε από υπέρταση...Υπάρχουν βεβαίως και τα επιστημονικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις όλων των κρατών για να δικαιολογήσουν την εφαρμογή αυτών των όπλων εναντίον του εσωτερικού εχθρού. Αναφέρονται δύο κυρίως πορίσματα, τα οποία πιστοποιούν την υποτιθέμενη ακίνδυνη χρήση των χημικών. Ένα πόρισμα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν και ένα του καθηγητή Κλίμερ της Βόννης. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε κατ' εντολή της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης, ενώ το δεύτερο παραγγέλθηκε από τη γνωστή βιομηχανία όπλων Smith and Wesson. Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία της General Ordnance Equipment Company που παρασκευάζει τα δακρυγόνα. Δύσκολα μπορεί λοιπόν να υποστηρίξει κανείς σοβαρά ότι αυτές οι δυο έρευνες είναι επιστημονικά ουδέτερες. Αλλά ακόμα κι αυτές δεν αποφεύγουν να θέσουν τόσο αυστηρές προδιαγραφές στη χρήση των χημικών, που στην ουσία την καθιστούν αδύνατη. Ο καθηγητής Κλίμερ, για παράδειγμα, προειδοποιεί:"1. Να μην ψεκάζετε κοντύτερα από 3-4 μέτρα, αναλόγως τη συσκευή, διότι αλλιώς μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη των οφθαλμών και του δέρματος.2. Ποτέ να μην ψεκάζετε απευθείας το πρόσωπο του διαδηλωτή, διότι αυτό θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε βαριά βλάβη των ιστών του οφθαλμού. 3. Ο χρόνος ψεκασμού να είναι ελάχιστος. Ο ψεκασμός ατόμων που διαλύονται δεν είναι μόνο απάνθρωπος, αλλά οδηγεί και σε βλάβες της υγείας των διαδηλωτών.  4. Επιτρέπεται ο ψεκασμός μόνο ατόμων που έχουν τις αισθήσεις τους και είναι υγιή. Δεν επιτρέπεται ψεκασμός σε κλειστούς χώρους." Και η μελέτη καταλήγει: "Μόνο κάτω απ' αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί κανείς να κρατήσει σε χαμηλό σημείο τους κινδύνους βλάβης της υγείας από τη χρήση των αστυνομικών αυτών συσκευών και να συγκατατεθεί στην εφαρμογή αυτών των μεθόδων."…
Η φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου υποχρέωσε τη διεθνή κοινότητα να σκεφτεί τρόπους αντιμετώπισης αυτών των νέων όπλων που σκόρπισαν το θάνατο στα ευρωπαϊκά πεδία των μαχών. Με το πρωτόκολλο της Συνθήκης της Γενεύης του 1925 θεσμοθετήθηκε η πρώτη διεθνής απαγόρευση των χημικών όπλων ("Πρωτόκολλο για την απαγόρευση σε καιρό πολέμου ασφυξιογόνων, δηλητηριωδών και άλλων αερίων, καθώς και βακτηριολογικών πολεμικών μέσων", 17/6/1925). Και ήρθε αυτή η Συνθήκη να επικυρώσει τις παλιότερες απαγορεύσεις (1899, Σύμβαση της Χάγης, 1907, Καθορισμός πολεμικού δικαίου). Κατά τη γνώμη πολλών μελετητών του διεθνούς δικαίου, η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τη χρήση των "δακρυγόνων" σε συγκρούσεις μεταξύ κρατών. Ομως η μαζική χρήση των δυο βασικότερων συστατικών των σύγχρονων "δακρυγόνων" (του CN και του CS) από τον αμερικανικό στρατό στο Βιετνάμ επανέφερε τους προβληματισμούς του μεσοπολέμου στην επικαιρότητα.
Δεν υπάρχει βεβαίως καμιά νομική βάση στον παράλογο ισχυρισμό ότι αυτό το όπλο που απαγορεύεται μεταξύ εμπολέμων κρατών είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε συγκρούσεις (διαδηλώσεις, εξεγέρσεις) στο εσωτερικό ενός κράτους. Η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής από αυτά τα απάνθρωπα όπλα δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζεται σε διεθνές και εσωτερικό δίκαιο. Ο Γερμανός νομικός Ιπσεν υποστήριξε με συντριπτική πειστικότητα αυτή την άποψη κατά το Διεθνές Συνέδριο Επιστημόνων στο Βερολίνο στις 21 Νοεμβρίου 1971. Η ίδια η ιστορική απόφαση 2603 του ΟΗΕ δίνει άλλωστε τη λύση…γ. Στο όριο: CS (Orthochlorobenzalmalononitrile). Η χημική αυτή ένωση δημιουργήθηκε από τους Βρετανούς Κόρσον και Στόκτον τον Μάιο του 1928. Η παραγωγή του ως χημικού όπλου ξεκίνησε τη δεκετία του '50, στην εταιρεία Chemical Defence Experimental Establishment, στο Πόρτον της Αγγλίας. Και η πρώτη εφαρμογή έγινε από τα βρετανικά στρατεύματα στην Κύπρο το 1961. Αντιγράφουμε τις άμεσες συνέπειες της χρήσης του από το εγχειρίδιο χημείας του γερμανικού στρατού: "Προκαλεί έντονο ερεθισμό στα μάτια και τα ανώτερα αναπνευστικά όργανα. Μέσα σε δευτερόλεπτα δημιουργείται έντονο κάψιμο, πόνος και φλεγμονή. Συνήθως η επίδραση στις αναπνευστικές οδούς οδηγεί σε ανικανότητα αντίδρασης. Οταν η δηλητηρίαση είναι πιο έντονη, τότε προκαλείται πανικός, ο οποίος επιτείνει τα συμπτώματα και το άτομο δεν είναι ικανό ούτε να εισπνεύσει, ούτε να εκπνεύσει. Η έκθεση του ατόμου σε υψηλές συγκεντρώσεις CS προκαλεί ερύθημα και φουσκάλες"…» [σχετ. 1119]
            15)  α. Το από 1.7.2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» -ηλεκτρονική έκδοση- με τίτλο: «Ρίψη 2860 χημικών την Τετάρτη, έναντι 100 σε μια μέση μέρα επεισοδίων. Η ΕΛΑΣ δικαιολογεί την ποσότητα, υποστηρίζοντας ότι διέθετε πληροφορίες για επικείμενη κατάληψη της Βουλής.» σύμφωνα με το οποίο: «Τουλάχιστον 20 φορές πάνω από μια μέση μέρα επεισοδίων ήταν η χρήση χημικών από την αστυνομία κατά την απεργία της Τετάρτης. Την εντυπωσιακή ποσότητα των 2.860 χημικών κατανάλωσε η ΕΛΑΣ μόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτης στην Αθήνα, όταν ο μέσος όρος χημικών που έπεφταν άλλες επεισοδιακές ημέρες στο κέντρο δεν ξεπερνούν τα 100 με 150! Η εξήγηση για το πρωτόγνωρο νέφος, που κρίθηκε αναγκαίο να απλωθεί πάνω από την πόλη, αποδίδεται από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ σε «πληροφορίες - κυρίως μέσω συστημάτων υποκλοπών - ότι ομάδες αντιεξουσιαστών σχεδίαζαν εισβολή στην Βουλή και γι΄ αυτόν το λόγο, μάλιστα, θα προχωρούσαν σε ενέργειες αντιπερισπασμού και σε άλλα σημεία της πλατείας Συντάγματος». Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «είχε υπάρξει συνεννόηση εκείνη την ημέρα να κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και στον Ευαγγελισμό προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της πρόσβασης στην πλατεία Συντάγματος αλλά τελικά δόθηκε αρνητική απάντηση από την διοίκηση του Μετρό». «’Όπως αναφέρεται, επιπλέον, προκειμένου να εξηγηθεί η απώλεια κάθε ελέγχου, οι διμοιρίες των ΜΑΤ αδυνατούν να προχωρήσουν προχωρήσουν στην σύλληψη των ταραξιών λόγω του γεγονότος ότι... έχουν αποψιλωθεί οι περιώνυμες «ομάδες συλλήψεων», που διαθέτουν. Σύμφωνα με την καταμέτρηση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής από τους αρμοδίους των τεχνικών υπηρεσιών ο αριθμός των χημικών που ρίχθηκαν την Τετάρτη είναι ποσότητα 20 φορές μεγαλύτερη από την συνήθη χρήση χημικών σε μια «μέση», όπως λένε, ημέρα επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα σε αυτήν την ποσότητα δεν υπολογίζονται τα χημικά που εκτοξεύθηκαν με τις φυσούνες, τις οποίες κρατούν οι άνδρες των ΜΑΤ, ούτε και οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης…Όπως παραδέχθηκε, μιλώντας στο «Βήμα», υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ «ο αριθμός των χημικών που ρίχθηκαν στην προχθεσινή διαδήλωση είναι πράγματι μεγάλος». Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να συνυπολογισθεί η διάρκεια των επεισοδίων, που άρχισαν στις 9 το πρωί και τελείωσαν στις 2 τα ξημερώματα. Μιλάμε δηλαδή για 17 ώρες διαρκών επεισοδίων σε όλο το κέντρο της Αθήνας, όταν ο μέσος χρόνος διάρκειας των συγκρούσεων με αντιεξουσιαστές δεν ξεπερνά τις δύο με τρεις ώρες και συνήθως σε πιο περιορισμένο μέτωπο. Τα επεισόδια είχαν τόσο μεγάλη διάρκεια λόγω και της οργάνωσης των ταραξιών που είχαν σχεδόν όλοι αντιασφυξιογόνες μάσκες και τρόπους να αναδιπλώνονται και να επιτίθενται ξανά στις διμοιρίες των ΜΑΤ. Εξαλλου πρέπει να γνωρίζετε ότι διεθνώς η χρήση χημικών θεωρείται το πιο ήπιο μέσο αντιμετώπισης διαδηλωτών»…Φαίνεται, πάντως, ότι γύρω από όσα συνέβησαν την Τετάρτη προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο. Όπως αποκαλύπτει στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη «το τελευταίο 20ημερο υπήρχαν πληροφορίες μέσω κυρίως των συστημάτων υποκλοπών της ΕΥΠ αλλά και της ΕΛΑΣ ότι υπάρχει ειδικό σχέδιο από τους αντιεξουσιαστές να δημουργήσουν εκτεταμένα επεισόδια και να επιχειρήσουν εισβολή στην Βουλή. Στις ακροάσεις συνομιλιών ακούγονταν αναφορές ότι τα γεγονότα του Δεκέμβρη θα ωχριούσαν μπροστά σε αυτό που θα συνέβαινε την Τετάρτη. Ακούγαμε ότι οι αντιεξουσιαστές είχαν ειδικό σχέδιο μέσω κινήσεων αντιπερισπασμού να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Συντάγματος ώστε να βρουν ευκαιρία να κτυπήσουν το Κοινοβούλιο. Γι αυτόν τον λόγο τις τελευταίες ημέρες υπήρχε γενική κινητοποίηση της ΕΛΑΣ κι είχαμε ζητήσει να έλθουν από την επαρχία άλλες 15 διμοιρίες των ΜΑΤ ώστε την Τεταρτη συνολικά να βρίσκονται στην πλατεία 40 διμοιρίες από τις οποίες περίπου 20 είχαν παραταχθεί γύρω από το Κοινοβούλιο» Όπως συμπληρώνει ο ίδιος αξιωματούχος «από το πρωί της Τετάρτης είχαμε αντιληφθεί ότι οι πληροφορίες για γενικευμένα επεισόδια δεν ήταν χωρίς αντίκρυσμα. Βλέπαμε ότι υπήρχαν τρία μπλοκ αντιεξουσιαστών που κτυπούσαν από σταθερά σημεία γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Έτσι οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν σε μια λογική καταδίωξης των ταραξιών στο κάτω μέρος της πλατείας, με κύριο μέλημα μας να μην αποσυρθεί ούτε ένας αστυνομικός από το "φράγμα" που είχε στηθεί έξω από την Βουλή. Ο στόχος μας θεωρείται ότι επιτεύχθηκε γιατί δεν υπήρξε κανείς σοβαρός τραυματισμός πολίτη αλλά και γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα ασφαλείας στο Κοινοβούλιο»…Ένα σημείο αιχμής για τους αξιωματικούς ήταν η λειτουργία του σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου όπως δηλώνουν είχαν ζητήσει να κλείσει, λόγω του γεγονότος ότι αποτελούσε «χώρο από τον οποίον εκπορεύονταν επεισόδια».
Από την άλλη πλευρά στελέχη της διοίκησης του Μετρό επεσήμαναν ότι «στις 6.06 το απόγευμα της Τετάρτης μας στάλθηκε φαξ από την ΕΛΑΣ να κλείσουμε τον σταθμό στο Σύνταγμα. Όμως αυτό ήταν αδύνατο γιατί ήδη μέσα υπήρχαν 2500 έως 3000 άτομα αλλά και γιατί τα ρολά στην είσοδο του Μετρό ήταν χαλασμένα. Η ΕΛΑΣ όφειλε να μας το είχε ζητήσει αυτό εγγράφως μερικές ημέρες πιο πριν κι όχι όταν πια ήταν αργά». [σχετ…]
            16) Την με αριθμό πρωτ. 389 από 14 Μαΐου 2010 επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Χημικών προς τον πρωθυπουργό –δημοσιευμένη στο διαδίκτυο- σύμφωνα με την οποία: «Επιχειρώντας αρχικά μια επιστημονική προσέγγιση είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CS (ορθοχλωροβενζινομαλονονιτρίλη) η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα. Είναι όμως 10 φορές πιο δραστική από αντίστοιχες ουσίες που εμπεριέχονταν σε δακρυγόνα στο παρελθόν. Η χημική ουσία CS μπορεί να…αποβεί τοξική εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση- λιγότερο από πέντε μέτρα- στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. Όταν το CS εισέρχεται στον λάρυγγα μέσω της εισπνοής προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί όμως και να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού ανακατεύεται με το σάλιο και εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS -κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις- μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Πρόσφατες διεθνείς μελέτες συσχετίζουν την ουσία αυτή και με θανάτους, σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων. Ιστορικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε επίσης ότι η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων ‘δακρυγόνων’, από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, ‘καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης να έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον’.Επιπρόσθετα βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί. Είναι σημαντικό να τονισθεί κάτι που δεν είναι με την πρώτη θεώρηση αντιληπτό: η χρήση δακρυγόνων για τη διάλυση πλήθους εγκυμονεί επιπρόσθετους κινδύνους καθώς οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα»-micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση επί μακρόν των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Επίσης οι σταθερές μετεωρολογικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν την πολύωρη παραμονή στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας των τοξικών χημικών ενώσεων σε επίπεδα συγκεντρώσεων ικανών να επιφέρουν τα συμπτώματα για τα οποία αρχικά σχεδιάστηκαν για μακρό διάστημα και σε μεγάλη κλίμακα. Η παραμονή επιτείνεται εάν η διασπορά των χημικών ενώσεων γίνει τη νύχτα ή λίγο πριν και συνδυασθεί με κατάλληλες συνθήκες υγρασίας, παρουσίας άλλων αερολυμάτων και άλλων ρύπων από τη «συνήθη» ατμοσφαιρική ρύπανση του λεκανοπεδίου. Όλα αυτά τα αναφέρουμε διότι εκτός από τους νεαρούς ενήλικες πολίτες που συνήθως αποτελούν τον αρχικό στόχο της ρίψης τέτοιων δακρυγόνων και για τους οποίους οι βραχύχρονες βλάβες της υγείας μπορεί να είναι σοβαρές από υπερβολική χρήση αυτού του χημικού όπλου, οι επιπτώσεις αυτών των ρίψεων επεκτείνονται στο σύνολο του αστικού πληθυσμού που παραμένει στην περιοχή αλλά και σε αυτό που εκτείνεται σε μια ευρύτερη των επεισοδίων ακτίνα. Όμως, το σύνολο του πληθυσμού περιλαμβάνει εκτός από ενήλικες με σχετικά καλή υγεία και τις λεγόμενες ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως : ηλικιωμένοι, παιδιά και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας. Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων μπορεί να είναι πολύ σοβαρές σε αυτές τις ευαίσθητες ομάδες. Όλα αυτά τα αναφέρουμε ώστε να γίνει αντιληπτό το κόστος που έχει μια χρήση ενός μέσου για τη γρήγορη διάλυση πλήθους, κόστος που υποβαθμίζει σοβαρά την ποιότητα ζωής για πολλούς πολίτες είτε είναι στην δραστική ακτίνα είτε πολύ μακρύτερα. Αποτελεί δέσμευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι θα απαγορευθεί η χρήση χημικών και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών… Πώς είναι δυνατόν η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ενάντια σε διαδηλωτές εργαζόμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές που υφίστανται τα σκληρά και επίπονα οικονομικά μέτρα το ίδιο χημικό όπλο, που απαγορεύεται μεταξύ εμπολέμων κρατών ;» [σχετ. 121]
            17) Την από 2.7.2011 ανοικτή επιστολή του Υποστράτηγου Καταδρομών Κ.Α.Ε.Α., Σταύρου Βιτάλη προς τον Υποστράτηγο ΕΛ.ΑΣ, Διοικητή ΜΑΤ, Σπύρο Παπασπύρου –δημοσιευμένη στο διαδίκτυο-  στην οποία καταγγέλλεται ότι: «Σου ζήτησα να μου εξηγήσεις «γιατί οι δυνάμεις σου, δεν κρατούν τους προβοκάτορες μακριά από τον διαμαρτυρόμενο ειρηνικά λαό» και μου είπες πως «δεν είναι όλα στο χέρι το δικό σου» αλλά πως «έχεις ήδη με τους αξιωματικούς σου έναν σχεδιασμό, προστασίας των Ελλήνων πολιτών του Συντάγματος»…. Με την κλασική επιχειρησιακή τεχνική του «σπιράλ», οι δυνάμεις σου, έφεραν τους προβοκάτορες από την περιφέρεια των συγκρούσεων, μέσα στην καρδιά της διαδήλωσης απέναντι από τη Βουλή, όπου και διέταξες μαζικό χτύπημα εναντίον δικαίων και αδίκων. Με πρώτο θύμα τον υπογράφοντα, ο οποίος δέχθηκε επίθεση με χημικά αλλά και με χρήση απρόκλητης βίας, μέσα στο εκλογικό κέντρο όπου γίνονταν το δημοψήφισμα της Συμμαχίας για την Ελλάδα και μάλιστα καθήμενος… Μετέτρεψες τους ταγούς του Νόμου, την Ελληνική Αστυνομία, σε παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου…»

ΒΛΑΒΕΣ & ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΗΝΥΤΩΝ
            Η παρατεταμένη έκθεσή μας σε χημικές  και ασφυξιογόνες ουσίες μας προκάλεσε μόλυνση βλεννογόνων (χείλη, μύτη, μάτια), προκάλεσε σε εμάς πονοκεφάλους, σωματική ατονία, πρόσκαιρη μυϊκή παράλυση, νεφρικές επιπλοκές, αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα, αϋπνίες και νευρολογικές διαταραχές. Όλοι μας είτε υπήρξαμε θύματα της ανεξέλεγκτης σωματικής βίας που άσκησαν οι μηνυόμενοι, είτε γίναμε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών σε βάρος συνανθρώπων  μας.  Αρκετοί από εμάς νοσηλευτήκαμε με προβλήματα υγείας σε νοσοκομεία. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη έκθεσή μας  στις χημικές αυτές ουσίες θα είναι μακροχρόνιες, άγνωστες και ιδιαίτερα επιβλαβείς για το υπόλοιπο της ζωής μας, επιφυλασσόμαστε δε ρητά με την παρούσα παντός νομίμου δικαιώματός μας για κάθε τέτοια βλάβη που θα διαγνωσθεί στο μέλλον. 
Η άσκηση του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι,  το οποίο απολαμβάνουμε αλλά και οφείλουμε να διαφυλάττουμε με βάση το Σύνταγμα, καταλύθηκε από τις βάναυσες και παράνομες ενέργειες των μηνυομένων, οι οποίοι με μεθοδευμένες ενέργειες μας επιφύλαξαν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, κατ΄ επανάληψη και κατ΄ εξακολούθηση η οποία ήταν σφοδρή και βάναυση σε τέτοιο βαθμό ώστε να μας προκαλέσει αφόρητο σωματικό και ψυχολογικό βάσανο, σε σημείο μάλιστα, που σε αρκετούς από εμάς, να δημιουργηθεί βάσιμα η εντύπωση ότι θα υποστούμε μαρτυρικό θάνατο.
Επιπλέον, οι ζωές μας και οι ζωές των λοιπών χιλιάδων συνανθρώπων μας που διαδήλωσαν μαζί μας, σώθηκαν από καθαρή τύχη και από παράγοντες που δεν ανάγονται στη βούληση των μηνυόμενων δραστών, οι οποίοι μας συμπεριφέρθηκαν κυριολεκτικά ωσάν ενοχλητικά ζιζάνια-βλαβερά ζωύφια, άξια να εξολοθρευθούν. Με τις μηνυόμενες πράξεις προσεβλήθη συνακόλουθα βάναυσα και η τιμή, η αξιοπρέπεια και η υπόληψή μας και τσαλαπατήθηκαν κυριολεκτικά οι προσωπικότητές μας.
Ενδεικτικά, στους κάτωθι εξ ημών, προκλήθηκαν οι εξής άμεσα διαγνώσιμες  σωματικές βλάβες, για τις οποίες εγκαλούμε τους μηνυομένους, πέραν των λοιπών με την παρούσα μηνυομένων πράξεων:
(Ακολουθεί κείμενο με περιστατικά ατομικών ξυλοδαρμών και σωματικών βλαβών από χημικά και εκρηκτικά όπλα)

…………………………….

Β. ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ - ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ι. Περί δικαιώματος Συνάθροισης
Όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα αναπτύσσουν στο πλαίσιο της προστατευτικής τους δράσης, ταυτόχρονα αμυντικές και θετικές λειτουργίες, συμβάλλοντας κατά αυτό τον τρόπο στο βασικό στόχο της δημοκρατίας, την ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες και τις βιοτικές καταστάσεις που τον αφορούν. (Γ. Κατρούγκαλος , «Τα κοινωνικά δικαιώματα», 2006,σ.11).
 Η ελευθερία συναθροίσεως ή η ελευθερία του συνέρχεσθαι κατά την παραδοσιακή ορολογία, ως ένα από τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα του 1975 στο άρθρο 11 και νοείται ως η συγκέντρωση ιδιωτών με τον κοινό σκοπό είτε να εκφράσουν είτε ν’ ανταλλάξουν γνώμες ή πληροφορίες είτε να εκδηλώσουν είτε να προβάλλουν γνώμες, φρονήματα ή αιτήματα (Π. Δαγτόγλου, Συνταγματικό Δίκαιο-Ατομικά Δικαιώματα Β’, σελ. 734, 1991).  Φορείς του δικαιώματος της συνάθροισης είναι κατά το άρθρο 11 παρ. 1 Σ, (μόνο) οι Έλληνες πολίτες. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι θεσπίζεται συνταγματική απαγόρευση για τυχόν συναθροίσεις των αλλοδαπών, καθώς το άρθρο 11 παρ. 1 ΕΣΔΑ (κυρώθηκε με ΝΔ. 53/1974), 21 εδ. β’ ΔΣΑΠΔ (Ν. 2462/1997) και άρθρο 20 παρ. 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των δικαιωμάτων του Ανθρώπου», αναγνωρίζουν σε κάθε πρόσωπο την «ελευθερίαν του συνέρχεσθαι ειρηνικώς». Αποδέκτης της ισχύος του δικαιώματος είναι κυρίως η κρατική εξουσία η οποία έχει και την πρακτική δυνατότητα να εμποδίσει την άσκησή του χρησιμοποιώντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της.
Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι συνιστά μία από τις μορφές της ομαδικής πνευματικής κίνησης (Κ. Γεωργόπουλος, Επίτομο Συνταγματικό Δίκαιο, σελ. 521)  και είναι σαφές ότι γειτνιάζει με την ελευθερία της γνώμης και του λόγου, καθώς και με τη φιλελεύθερη δημοκρατική διαδικασία της διαμορφώσεως της λαϊκής θελήσεως (Π. Δαγτόγλου, Συνταγματικό Δίκαιο-Ατομικά Δικαιώματα Β’, σελ. 734, 1991 και εκεί παραπομπή Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση της Ελλάδος, Yearbook 12, σελ 170 επ.).  Ιδιαίτερη κατηγορία της υπαίθριας συναθροίσεως είναι η διαδήλωση (ή συλλαλητήριο ή συγκέντρωση διαμαρτυρίας), η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες που δεν έχουν καμία ή μόνο μικρή δυνατότητα πρόσβασης στη Βουλή, στον Τύπο ή τη Ραδιοτηλεόραση να διαδηλώνουν και να προβάλουν τις απόψεις και τα αιτήματά τους (Π. Δαγτόγλου, Συνταγματικό Δίκαιο-Ατομικά Δικαιώματα Β’, σελ. 737, 1991). 
Η σημασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, όπως αυτό κατοχυρώνεται στις διατάξεις του άρθρου 11 Σ αλλά και σε ευρωπαϊκά/διεθνή νομοθετικά κείμενα (11 ΕΣΔΑ, 21 ΔΣΑΠΔ) σχετίζεται με την εν γένει ιδιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος να βρίσκει λύση στα προβλήματα δια του ανοικτού διαλόγου. Πρόκειται για το λεγόμενο status constituens δηλαδή τη δικαιϊκή ικανότητα κάθε πολίτη να είναι συνδιαμορφωτής του πολιτικού-πολιτειακού γίγνεσθαι και της κρατικής οργάνωσης καθώς εισάγει εναλλακτικούς τρόπους διαμόρφωσης της λαϊκής βούλησης από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του αντιπροσωπευτικού συστήματος διακυβέρνησης. Ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου επιτρέπεται να γίνεται και αυτό αντικείμενο κριτικής. Ως εκ τούτου, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι κατοχυρώνει μία εναλλακτική δυνατότητα σε μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες που μειοψηφούν στη διαμόρφωση της πολιτικής και πολιτειακής βούλησης, αποτελώντας έτσι τη μόνη διέξοδο σε αυτές να συμμετέχουν στις πολιτειακά θεσμοθετημένες διαδικασίες διαμόρφωσης της πολιτικής και πολιτειακής βούλησης. Σε μία πολυφωνική κοινωνία, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι παρέχει τη δυνατότητα κοινωνικής ένταξης/συσσωμάτωσης σε αυτές ακριβώς τις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες που στερούνται επιρροής λόγω περιορισμένων οικονομικών μέσων και ελλείψεως πρόσβασης στα θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα αποφάσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά την προβολή των αιτημάτων αυτών των κοινωνικών ομάδων με τη χρησιμοποίηση των ΜΜΕ. Με αυτήν την έννοια, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αποτελεί στοιχείο άμεσης δημοκρατίας και μέσο επεξεργασίας και επίλυσης των κοινωνικών συγκρούσεων κατοχυρώνοντας έτσι ένα υποκατάστατο του Δημοψηφίσματος με στόχο την άσκηση κοινωνικής πίεσης. Τα πανό, τα τραγούδια και τα συνθήματα που συνηθίζονται προσδίδουν ένα εντυπωσιακό χαρακτήρα ώστε να προσελκυστεί η προσοχή της κοινής γνώμης. (ΠοινΔικ 2006, Κ. Κοκκινάκης, σελ. 114 επ).
ΙΙ. Κρατική αντιμετώπιση της συνάθροισης
Οι παραπάνω διαπιστώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κρατική αντιμετώπιση των συναθροίσεων σε σχέση με τις νομικές ρυθμίσεις που αφορούν την αστυνομική δραστηριότητα και την εφαρμογή του Ποινικού Δικαίου όταν υποθέσεις σχετιζόμενες με συναθροίσεις άγονται προς κρίση ενώπιον ποινικών δικαστηρίων. Σε αυτά τα πλαίσια, η άσκηση της κρατικής εξουσίας πρέπει να είναι ταυτόχρονα πολιτική και απολίτικη. Πολιτική με την έννοια ότι δεν πρέπει να βασίζεται στην επιφανειακή ασφάλεια δικαίου που προσφέρει μία δικανική κρίση που βασίζεται αποκλειστικά σε προσεγγίσεις «όπως η διασάλευση της δημόσιας τάξης» και οι οποίες οδηγούν σε ερμηνευτικές ταυτολογίες και που εύκολα γίνονται αντικείμενο κατάχρησης. Απολίτικη με την έννοια ότι πρέπει ν’ αποφύγει την παγίδα του ηθικισμού και του νομικισμού απέναντι στους «ανεπίδεκτους διαμαρτυρόμενους».
            Για την κατανόηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι σε σχέση με την κρατική καταστολή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι πρόκειται για κλασικό αμυντικό δικαίωμα έναντι της κρατικής εξουσίας. Πλην όμως η άσκησή του περιορίζεται από νομοθετικές διατάξεις (συνταγματικές και διεθνείς) όταν απειλείται η δημόσια τάξη και η δημόσια ασφάλεια η επίκληση των οποίων αποτελεί συνήθως πανάκεια για την αύξηση των περιθωρίων επεμβάσεων της κρατικής εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί κρατική επέμβαση στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι όταν λαμβάνει χώρα μία ειρηνική και άοπλη συγκέντρωση. Ήσυχη θεωρείται η συνάθροιση όταν οι σκοποί που επιδιώκουν οι συμμετέχοντες σε αυτήν, δεν είναι επαναστατικοί ή εγκληματικοί, οργανώνεται εξ αρχής και διεξάγεται χωρίς την επιδίωξη, άσκηση ή ανοχή βίαιης επιβολής ορισμένων σκοπών. Ακόμα και η διάπραξη ενός απλού παραπτώματος στο εσωτερικό της συγκέντρωσης, δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε βίαιη διάλυση αυτής από την αστυνομία. Εξάλλου ο ρόλος των αστυνομικών αρχών, στην περίπτωση αυτή είναι να προσφέρει την προστασία της στη φερόμενη ως διαταρασσόμενη συνάθροιση (Δαγτόγλου, Ατομικά Δικαιώματα, σελ. 738, 739). Άοπλη χαρακτηρίζεται όταν οι περισσότεροι από τους μετέχοντες δεν φέρουν όπλα ή άλλα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως όπλα (Κ. Γεωργακόπουλος, Επίτομο Συνταγματικό Δίκαιο, σελ. 524). Ο άοπλος και ειρηνικός χαρακτήρας μία συγκέντρωσης δεν αναιρείται από τη χρησιμοποίηση αμυντικού εξοπλισμού από τους διαδηλωτές όπως κρανών, προστατευτικών γυαλιών ή αντιασφυξιογόνων προσωπίδων, που δεν ενδείκνυνται για επιθέσεις εναντίον προσώπων και πραγμάτων (ΠοινΔικ 2006, Κ. Κοκκινάκης, σελ. 1197). Σε περίπτωση σύγκρουσης ανάμεσα στη δημόσια ασφάλεια και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι που δύναται να προκύψει όταν λόγω μεμονωμένων περιστατικών δημιουργούνται αμφιβολίες ως προς το χαρακτήρα μίας συνάθροισης, ισχύει ο κανόνας ότι η ερμηνεία και η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, πρέπει να είναι υπέρ της ελευθερίας άσκησης των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων.
Η Ελληνική Αστυνομία ως το κατεξοχήν αρμόδιο διοικητικό όργανο για την επιβολή της τάξης και της ασφάλειας, έχει ως αποστολή την κατοχύρωση και διατήρηση της δημόσιας τάξης, την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, την τήρηση της τάξης στις συναθροίσεις και την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών κατά τις εκδηλώσεις αυτές (Ν. 2800/2000). Και ειδικότερα, ο ρόλος της αστυνομίας όταν παρίσταται σε δημόσια συνάθροιση είναι πρωτίστως «η προστασία των ατομικών ελευθεριών του πολίτη» και δη «της συνάθροισης και των συναθροιζομένων από οποιαδήποτε προσβολή, η ανεμπόδιστη άσκηση του συνταγματικού κατοχυρωμένου δικαιώματος να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα» (άρθρο 1 παρ. α’ Ν.1481/1984 και άρθρο 130 παρ. 3 Π.Δ.141/1991). Ακόμα όμως και στην περίπτωση που μία υπαίθρια συνάθροιση δείχνει να εκτρέπεται σε βίαιη με κίνδυνο να εκφύγει της προστασίας του άρθρου 11, οι αστυνομικές αρχές υποχρεούνται να προβαίνουν σε συνεργασία με τους ειρηνικούς διαδηλωτές, ιδίως με τις ομάδες περιφρούρησης προκειμένου να περιφρουρηθεί ο ειρηνικός χαρακτήρας της συνάθροισης και τελικά η ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Οφείλουν να ερευνήσουν και πεισθούν ότι επίκειται κίνδυνος στη δημόσια τάξη και ασφάλεια, η δε σχετική απόφαση πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να γνωστοποιηθεί ώστε οι μετέχοντες της συνάθροισης να λάβουν γνώση αυτής (άρθρο 1 παρ. 2 Ν.Δ. 794/1971, ΑΠ 1766/1988). Και περαιτέρω, δυνάμει των διατάξεων του β.δ. 269/1972, εκπρόσωπος της αστυνομικής αρχής υποχρεούται να καλέσει τρεις φορές με παρουσία εκπροσώπων της διοικητικής και δικαστικής αρχής, τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν και μόνο εάν δεν υπακούσουν, διατάσσει τη βίαιη διάλυσή τους με τη χρήση χημικών και άλλων όπλων. Από το περιεχόμενο των ανωτέρω διατάξεων αποδεικνύεται ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι πρωτίστως η προστασία των συναθροιζόμενων με προληπτικές ενέργειες και εφόσον χρειαστεί με κατασταλτικό έργο εναντίον αυτών που αποδεδειγμένα θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνική διαδήλωση, και όχι η αντιμετώπιση της συνάθροισης με δυσπιστία και εχθρότητα εξ αρχής. Σε κάθε όμως περίπτωση, όπως έχει κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Oya Ataman v. Turkey προσφυγή υπ΄αριθμ.. 74552/01), ακόμα και όταν έχει ακολουθηθεί νομίμως από τις αστυνομικές αρχές η διαδικασία διάλυσης παράνομης διαδήλωσης η χρήση χημικών όπλων αποτελεί παραβίαση του πυρήνα του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, εάν δεν αποδεικνύεται ότι η χρήση αυτή ήταν απολύτως αναγκαία και αναλογική προκειμένου να αποτραπεί η διατάραξη άλλων έννομων αγαθών.
Εφόσον οι αστυνομικές αρχές κρίνουν ότι είναι απαραίτητη η διάλυση μίας συνάθροισης, κρίση η οποία ερευνάται στα πλαίσια παρεμπίπτοντος ελέγχου και ενώπιον ποινικών δικαστηρίων, οι υλικές αστυνομικές ενέργειες που θα επιχειρηθούν και ειδικότερα η άσκηση φυσικής βίας σε συνδυασμό με τη χρήση χημικών όπλων ως μέσο καταστολής πλήθους, πρέπει να τελούν σε σεβασμό προς τις συνταγματικές επιταγές που εισάγουν τα άρθρα 2 παρ. 1, 5 παρ. 1, 2 και 5, 11 παρ. 1, 21 παρ. 3 και 25 παρ. 1, 2 και 3, δίχως να λησμονείται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρωτίστως υπηρετούν το λαό και οφείλουν και αυτοί, πίστη στο Σύνταγμα (103 Σ). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η χρήση χημικού, τοξικού αερίου εναντίον άμαχων διαδηλωτών πρέπει να συνιστά το ύστατο μέτρο καταστολής πλήθους.

ΙΙΙ. Εξ όσων προεξεθέσαμε και αποδεικνύουμε ανωτέρω στο ιστορικό της παρούσας, και αναλύουμε στο ειδικότερο κεφάλαιο του νομικού πλαισίου που ρυθμίζει τη συνάθροιση και την περίπτωση διάλυσης αυτής, προκύπτει ότι οι αστυνομικές αρχές, κατά τις γενικευμένες διαδηλώσεις-αυθόρμητες κινητοποιήσεις άμαχων πολιτών ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο και στα λοιπά αυστηρά μέτρα λιτότητας (ως δικαιούνταν από το Σύνταγμα και όφειλαν ως συνειδητοποιημένοι πολίτες) που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας στις 15, 28 και 29 Ιουνίου 2011, ουδόλως έλαβαν υπόψη τις ανωτέρω συνταγματικές επιταγές και νομοθετικές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις, αντίστοιχα.
Εξακολουθητικώς οι ειδικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ (Υ.Α.Τ -Υ.Μ.Ε.Τ.) εκτόξευαν προς όλες τις κατευθύνσεις απρόκλητα, αναιτιολόγητα, μαζικά και εξ επαφής χημικά αέρια και δακρυγόνα με τη χρήση της φυσούνας και με τη μορφή χειροβομβίδων, προσβάλλοντας με χημικά και τοξικά αέρια όχι μόνο τη μερίδα ανθρώπων που φέρονται να επιτέθηκαν στις ως άνω μονάδες ώστε να διασαλευτεί δήθεν η δημόσια τάξη και να κριθεί αναγκαία η επέμβαση της αστυνομίας (γεγονός για το οποίο πλέον εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες και ερωτήματα έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα και οπτικά ντοκουμέντα βλ ανωτέρω, στο ιστορικό της παρούσης), αλλά και εναντίον χιλιάδων άμαχων διαδηλωτών οι οποίοι ουδόλως διατάραξαν τη δημόσια ασφάλεια και τάξη, ενώ περαιτέρω οι ανωτέρω αστυνομικές μονάδες, εκτελώντας σχετικές εντολές ή καθ’ υπέρβαση αυτών, άσκησαν και φυσική βία παράνομα και απρόκλητα, με κλωτσιές, μπουνιές, με κλόμπ ενίοτε και ανάποδα, αλλά και με τη ρίψη πετρών και μαρμάρων (!). Η δράση της ελληνικής αστυνομίας για τους ανωτέρω λόγους, είναι παράνομη έτι μάλλον καθόσον:
α) Τα χημικά αέρια που χρησιμοποιεί η Ελληνική αστυνομία περιέχουν την ουσία CS και διαχέονται στον αέρα είτε με τη ρίψη χειροβομβίδων είτε με την εκτόξευση (ψεκασμό) διαλύματος με το εν λόγω αέριο αναμεμειγμένο με διοξείδιο του άνθρακα σε υγρή μορφή μέσω ειδικού όπλου-εκτοξευτήρα (φυσούνα). Η ανωτέρω ουσία είναι ιδιαιτέρως τοξική και επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή όσων εκτεθούν σε αυτήν. Σύμφωνα με το Ν.2254/1994 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Παρισιού (ΣΧΟ-1993) για την απαγόρευση αναπτύξεως, παραγωγής, αποθηκεύσεως και χρήσεως χημικών όπλων, σε συνδυασμό με τον εκτελεστικό αυτής Ν. 2991/2002, προσδιορίζεται η έννοια του χημικού όπλου στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα δηλητηριώδη/τοξικά, χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως «μέσα καταστολής», και προκαλούν συγκεκριμένες παρενέργειες στους ανθρώπους. Είναι γεγονός ότι έως και σήμερα, εντελώς αδικαιολόγητα, το CS δεν έχει ταξινομηθεί ως επικίνδυνη ουσία στους Πίνακες απαγορευμένων χημικών ουσιών της ανωτέρω Σύμβασης, παρά τις νεότερες μελέτες και παροτρύνσεις διεθνών επιστημονικών φορέων για την άμεση απαγόρευση χρήσης αυτού ως μέσο καταστολής, οι δε αστυνομικές διευθύνσεις συνήθως, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη χρήση της επικίνδυνης αυτής ουσίας, επικαλούνται και την υπ’ αριθ. 378/1994 Κ.Υ.Α Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Επικίνδυνες ουσίες, ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση αυτών σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 67/548/ΕΚ» στους πίνακες της οποίας δεν συμπεριλαμβάνεται η εν λόγω χημική ουσία. Πλην όμως:
α.1) Η άνευ περιορισμών χρήση χημικών όπλων όπως δακρυγόνων ορθοχλωροβενζινομαλονονιτρίλης (CS) απαγορεύεται και βάσει του κοινοτικού δικαίου   δεδομένο που συνάγεται από το περιεχόμενο της 1999/45/ΕΚ Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαΐου 1999, (για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών που αφορούν την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικίνδυνων παρασκευασμάτων) και από τον υπ’ αριθμό 1272/2008 Κανονισμό ΕΚ (CLP-για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/EΟΚ και 1999/45/ΕΚ, και την τροποποίηση του αριθ. 1907/2006 (REACH), κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2006 για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/ΕΚ και για κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής καθώς και της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών της Επιτροπής 91/155/ΕΟΚ, 93/67/ΕΟΚ, 93/105/ΕΚ και 2000/21/ΕΚ) αλλά προκύπτει και από τη Γραπτή ερώτηση του Graham Watson προς την Επιτροπή για τις βλαβερές συνέπειες του δακρυγόνου αερίου CS επί της οποίας δόθηκε εκ μέρους της Comission, απάντηση σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη ουσία «..δεν έχει διαβαθμισθεί ως επικίνδυνη ουσία...περιέχεται στα δακρυγόνα που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στην υγεία…με την προϋπόθεση ότι το άτομο θα απομακρυνθεί από το χώρο ρίψης των χημικών..», θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περιορισμούς και προϋποθέσεις στη χρήση χημικών όπλων ως μέσου καταστολής πλήθους.
α.2) Περαιτέρω δε, στην από 20-10-2005 Εισηγητική έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει την επικινδυνότητα των ουσιών αυτών βάσει των νεότερων επιστημονικών δεδομένων και θεωρεί από το 2005, ότι η Ελληνική Αστυνομία, οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, π.χ. Γεν. Χημείο του Κράτους, σχετικά με τα χημικά όπλα που ήδη χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός η δημόσια υγεία και αφετέρου η υγεία των επαγγελματιών χρηστών.
α.3) Ενώ, στην υπ’ αριθ. 4/2006 απόφασή του, ο Συνήγορος του Πολίτη, στα πλαίσια έρευνας για τις επιπτώσεις στην υγεία της χρήσης δακρυγόνων έπειτα από σχετική αναφορά για εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων στα πλαίσια ποδοσφαιρικού αγώνα, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο υπεύθυνος για τη διάθεση χημικής ουσίας στην αγορά παρέχει στον αποδέκτη που είναι επαγγελματίας χρήστης του σχετικού προϊόντος (δλδ την Αστυνομία), Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας το οποίο παρέχει υποχρεωτικά τις απαιτούμενες από το νόμο πληροφορίες εάν η ουσία ή το παρασκεύασμα έχει ταξινομηθεί ως επικίνδυνη. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους δεν τηρεί δελτία δεδομένων ασφαλείας. Κατόπιν σχετικής αναζητήσεως στο διαδίκτυο, το Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας της ουσίας CS, εντοπίστηκε στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης όπου τα τοξικολογικά στοιχεία που αναφέρονται είναι: επιβλαβές όταν εισπνέεται ή σε περίπτωση κατάποσης. Πιθανόν να είναι επιβλαβές σε επαφή με το δέρμα. Προκαλεί σοβαρό ερεθισμό στους οφθαλμούς. Η συγκέντρωση την οποία μπορεί ν’ανεχθεί ένας άνθρωπος για χρόνο 10’ είναι 4-7 mg/m3. Στο Φύλλο πληροφοριών χημικής ασφαλείας που διαθέτει το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ασφάλειας της Γαλλίας, αναφέρεται ότι τα συμπτώματα σε περίπτωση οξείας τοξικότητας είναι ερεθισμός του δέρματος, των οφθαλμών, της αναπνευστικής οδού, πεπτικές διαταραχές, πονοκέφαλος, πιθανή αλλεργική αντίδραση, δερματικά εγκαύματα. Σε περίπτωση χρόνιας τοξικότητας αναφέρονται καρκινογόνο, έλκη στο δέρμα, και στο ρινικό διάφραγμα, νεφρικές βλάβες. Στη δε Γαλλία τα όρια έκθεσης είναι 0,4 mg/m3.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η επικινδυνότητα της χρήσης των χημικών όπλων έχει απασχολήσει το νομοθέτη στα πλαίσια προστασίας του ένστολου προσωπικού ως επαγγελματία χρήστη χημικών ουσιών, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του Π.Δ. 45/2008, οι Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων υποχρεούνται ν’ αποστέλλουν στο Γενικό Χημείο του Κράτους τη σύνθεση των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν προς εξέταση ενώ οι σχετικές γνωματεύσεις πρέπει ν’ αποστέλλονται στις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες του αστυνομικού προσωπικού. Σύμφωνα όμως με καταγγελίες των συνδικαλιστικών φορέων των ένστολων, ουδέποτε έχει σταλεί δείγμα προς εξέταση, δεδομένο που αυξάνει την ήδη υπάρχουσα (δικαιολογημένη) δυσπιστία έναντι στη χρήση χημικών όπλων ως μέσο καταστολής διαδήλωσης.
Κατόπιν των ανωτέρω, σε συνδυασμό με την πληθώρα μελετών εξειδικευμένων φορέων και οργανισμών, αποδεικνύεται ότι λόγω της ιδιαίτερης τοξικότητας της ουσίας CS, αυτή αποτελεί χημικό όπλο και ως εκ τούτου, η χρήση από την Ελληνική αστυνομία είναι παράνομη διότι αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της σωματικής ακεραιότητας και υγείας, όσο και σε διεθνείς συμβάσεις, ειδικότερα όταν γίνεται αδιάκριτη, εκτεταμένη ρίψη αυτής υπό συνθήκες εγκλωβισμού του πλήθους και έκθεσης αυτού επί πολλές ώρες στο τοξικό νέφος που το χημικό αυτό αέριο, δημιουργεί εντός κατοικημένης περιοχής.
α.4) Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο, κατά τις ανωτέρω διαδηλώσεις, ερρίφθησαν τα χημικά από την ελληνική αστυνομία, ήταν παράνομος διότι ουδείς λόγος υφίστατο για τη χρήση τους, εφόσον οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές ενώ περαιτέρω η ρίψη αυτή δεν πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο χρονικά και τοπικά περιορισμένο προς αντιμετώπιση συγκεκριμένων, ενδεχομένως, περιπτώσεων βίας από διαδηλωτές, αλλά μαζικά, αδιάκριτα και εκτεταμένα, πέραν κάθε έννοιας αναλογικότητας μεταξύ του χρησιμοποιούμενου μέσου και του επιδιωκόμενου σκοπού, εξικνούμενη μέχρι του σημείου  ρίψεως τέτοιων χημικών εντός του σταθμού του Μετρό στην  Πλατεία Συντάγματος, γεγονός το οποίο απαγορεύεται ρητά ακόμα και σε στρατιωτικές επεμβάσεις, με βάση το εγχειρίδιο του Ελληνικού Στρατού με τίτλο «Μνημόνιο Διμοιρίας Καταστολής Πλήθους» (33η Μεραρχία). Σκοπός της επέμβασης της αστυνομίας αποδείχθηκε ότι δεν ήταν να προστατεύσει τους διαδηλωτές αλλά να τους τρομοκρατήσει ώστε να διαλύσει τις άνω συγκεντρώσεις, καθώς προέβη μαζικά σε πρωτοφανή και αδιάκριτη ρίψη χημικών η οποία ουδόλως δικαιολογείτο από τις περιστάσεις ενώ ακόμα και εάν υπήρχαν μεμονωμένα περιστατικά βίας, αυτά έπρεπε να αντιμετωπιστούν με τον προβλεπόμενο τρόπο και όχι όπως  προεκτέθηκε.
            Β.1) Η παράνομη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας δια των εντεταλμένων αυτής, ειδικών μονάδων Υ.Μ.Ε.Τ., Υ.Α.Τ., ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ και λοιπών μηχανοκίνητων ομάδων, οι οποίες κατ’ εκτέλεση σχετικών εντολών σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 21 Π.Κ ή καθ’ υπέρβαση αυτών (γεγονός που άπτεται στις αρμοδιότητες και τα όρια της εισαγγελικής έρευνας) ώστε να συντρέχει λόγος εφαρμογής του άρθρου 262 Π.Κ., προκάλεσε στους διαδηλωτές σοβαρές σωματικές βλάβες, νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, έκθεση στο τοξικό αέριο CS για διάστημα πολλών ωρών με σοβαρό κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, απειλή της σωματικής τους ακεραιότητας κλπ. Υπό τις συνθήκες αυτές, προκύπτει ότι τελέστηκαν κατ’ εξακολούθηση τα αδικήματα που περιγράφονται στα άρθρα 187Α περ. κβ’, 306, 307, 308Α. , 309, 310 333, 270 σε συνδυασμό με τα άρθρα 42 και 262 Π.Κ.  



ΙΙΙ. Οι ειδικότερες παραβιάσεις του ΠΚ
Οι ως άνω δράστες σύμφωνα με τα προεκτεθέντα στο  ιστορικό γεγονότα διέπραξαν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους αδικήματα που βλάπτουν το έννομο αγαθό της ζωής και της υγείας και έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια ειρήνη, τη δημόσια υγεία  και την ασφάλεια.
Οι μηνυόμενες πράξεις τελέστηκαν από τους δράστες αστυνομικούς ενόσω αυτοί δεν έφεραν διακριτικά δηλωτικά της ταυτότητάς τους, απεναντίας μάλιστα είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, εφόσον έφεραν κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες με σκοπό να μην καθίστανται αυτοί αναγνωρίσιμοι. Ως εκ τούτου δεν παρέχεται η δυνατότητα προσωποποίησης της ευθύνης  εκάστου αστυνομικού οργάνου, εν γνώσει των ιεραρχικώς  προϊσταμένων τους, με αποτέλεσμα να αρχειοθετούνται σχετικές μηνύσεις και να καταλήγει ανέφικτη η αμερόληπτη διερεύνηση καταγγελιών πολιτών, εφόσον στην συντριπτική τους πλειοψηφία μηνύσεις πολιτών κατά «αγνώστων» αστυνομικών τίθενται στο αρχείο.
Συνεπώς, παρέχεται ασυλία στα αστυνομικά όργανα των εν λόγω Ειδικών  και Μηχανοκίνητων Μονάδων  της ΕΛ.ΑΣ εις τρόπον ώστε ευχερώς να παρεκτρέπονται σε παράνομες και αξιόποινες πράξεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται per se ως κατασταλτικό μέσο κατά παράβαση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και οδηγούν στην εξασφάλιση όλων των προυποθέσεων για να «κυοφορείται» η αυθαιρεσία εκ μέρους τους.
Προσέτι ευθύνονται και οι μηνυόμενοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί   που βρίσκονταν σε υπηρεσία ή στο  κέντρο επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α., καθώς οι  κάτωθι μηνυόμενες πράξεις τελέστηκαν εν γνώσει τους, χωρίς να ασκήσουν άμεσα ως όφειλαν ποινική δίωξη  και κατ’ άρθρο 239 ΠΚ .

Αναφορικά με την προσβολή του Πολιτεύματος
Η γενική αρχή της δέσμευσης της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας από το Σύνταγμα και τους νόμους καθώς και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα ορίζονται και στο άρθρο 134Α ΠΚ ως θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματος που στα πλαίσια του Ποινικού Δικαίου θα πρέπει να προστατεύονται από όποιον με βία ή απειλή βίας ή με την ιδιότητά του ως όργανο του Κράτους επιχειρήσει να καταστήσει ανενεργά έστω και πρόσκαιρα (134§2 περ.α ΠΚ). Αρχές όπως ο σεβασμός και η αξία του ανθρώπου, η συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας –θεσμός αλληλένδετος με το κοινωνικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι – και ο σεβασμός στην προσωπική ελευθερία και τη σωματική ακεραιότητα, καταπατούνται ασύστολα όταν οι ανωτέρω μηνυόμενοι ως Κρατικοί φορείς, αρμόδιοι για την προστασία των πολιτών και της ασφάλειας προβαίνουν απρόκλητα σε βίαιες ενέργειες. Οι αστυνομικοί των διμοιριών της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ και τα μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ και λοιπών μηχανοκίνητων ομάδων της ΕΛ.ΑΣ  που βρίσκονταν σε υπηρεσία στις 15, 28, 29 Ιουνίου 2011 κατά τη διάρκεια των γενικών απεργιών και των μαζικών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας έδρασαν ως φυσικοί αυτουργοί κατ’ εξακολούθηση στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 134§2 περ. α ΠΚ όπως αυτή εξειδικεύεται στη διάταξη του  άρθρου 134Α περ. η Π.Κ.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οι επικεφαλείς και ιεραρχικά  υπηρεσιακά προϊστάμενοι της ΕΛ.ΑΣ.  καταχρώμενοι της ιδιότητάς τους ως όργανα του Κράτους έδωσαν τις αντίστοιχες εντολές στους υφισταμένους τους για την τέλεση των ανωτέρω παράνομων πράξεων καθιστώντας ανενεργές –έστω και πρόσκαιρα-  θεμελιώδεις αρχές και θεσμούς του πολιτεύματος, ευθυνόμενοι και αυτοί ως φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος του άρθρου134§2 περ.αΠΚ. . Από τη στιγμή δε που ενώ είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση και μπορούσαν -ως προϊστάμενοι φορείς των φυσικών αυτουργών - να αποτρέψουν το παράνομο αποτέλεσμα που περιήλθε εις γνώσιν τους και δεν το έπραξαν τότε ευθύνονται και δια παραλείψεως του εγκλήματος του άρθρου 134§2 περ.αΠΚ.
Ωσαύτως, όλοι οι ανωτέρω μηνυόμενοι διέπραξαν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος εφόσον με τις ως άνω παράνομες ενέργειες έβλαψαν τους θεμελιώδεις θεσμούς και αρχές του Κράτους που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και κυρώσει η Χώρα και συνεπώς έβλαψαν το ίδιο το κράτος και την ασφάλεια  των πολιτών, παραβαίνοντας με δόλο τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους.

Αναφορικά με την προσβολή σε βάρος της ανθρώπινης ζωής:
Α. Παράβαση κατ΄ άρθρο 299ΠΚ σε συνδυασμό με το  42 παρ. 1 ΠΚ
Τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις σε ευρεία τοπική κλίμακα στο κέντρο της Αθήνας και με αδιάκοπη συχνότητα, ειδικά κατά το διήμερο της 28ης και 29ης Ιουνίου, αλλά και κατά την διάρκεια των επιθέσεων της 15ης Ιουνίου από το μεσημέρι και μετά με ανυπολόγιστες  συνέπειες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η συνεχής και αδιάλειπτη χρήση χημικών όπλων προκάλεσε σε χιλιάδες διαδηλωτών και πλήθος διερχόμενων πολιτών ασφυξία, λιποθυμίες, δύσπνοια, σοκ, κρίσεις πανικού, καρδιακά επεισόδια, απώλεια αισθήσεων, εγκεφαλικά επεισόδια, πόνους και σοβαρές βλάβες σε όργανα ζωτικής λειτουργίας (μάτια, μύτη, αυτιά, πνεύμονες).
Σημειωτέον ότι  οι αρνητικές επιδράσεις των χημικών ουσιών στο μικροπεριβάλλον του κέντρου της Αθήνας και στον ανθρώπινο οργανισμό ημών των παθόντων, απάντων των διαδηλωτών, αλλά και όσων ζουν και εργάζονται σε αυτό είναι διαρκείς και ανυπολόγιστες. Οι αδιάκοπες, συνεχείς και εκτεταμένες επιθέσεις με ρίψη χημικών στην πλατεία που ήταν ασφυκτικά γεμάτη κόσμο, στον κλειστό χώρο του σταθμού του μετρό, σε αυτοσχέδιους σταθμούς πρώτων βοηθειών, καθώς και στην σχολή Ε.Μ.Μ.Ε., όταν ήταν γεμάτα από κόσμο, θα οδηγούσαν μετά βεβαιότητας σε απώλεια ζωής, εάν δεν υπήρχε η οργανωμένη δράση εθελοντικών ομάδων διάσωσης και μεμονομένων ατόμων. Η ρίψη όπλων (χημικών, πετρών, μαρμάρων, ασφυξιογόνων εκρηκτικών) σε ευθεία βολή με στόχευση απευθείας πάνω στο πλήθος, σε συνδυασμό με την άμεση χρήση βίας,  με ιδιαίτερη και αμείωτη ένταση που πραγματώθηκε με χρήση κλομπς και κλωτσιών από τις αστυνομικές δυνάμεις και με στοχευμένα χτυπήματα σε σημεία, όπως το κεφάλι και η κοιλιά, θα μπορούσε να έχει θανατηφόρο αποτέλεσμα, το οποίο δεν επήλθε από καθαρή τύχη χάρη και σε καμμιά περίπτωση δεν απετράπη από την επέμβαση ή την ανάσχεση των δραστών, οι οποίοι τουλάχιστον αποδέχονταν την επέλευσή του. Το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η πρόκληση θανατηφόρου αποτελέσματος από τις αλλεπάλληλες ένοπλες αστυνομικές επιθέσεις, αλλά και εξαιτίας της πρόκλησης συνθηκών πανικού και συνωστισμού, κατά τις οποίες το πλήθος ποδοπατήθηκε καθώς στριμώχνονταν και έτρεχε πανικόβλητο προς και από τις κλίμακες της πλατείας Συντάγματος προσπαθώντας να σωθεί, οφείλεται σε ψύχραιμες ενέργειες και χειρισμούς διαδηλωτών και όχι σε ενέργειες των δραστών, οι οποίοι επεδίωκαν ξεκάθαρα το βαρύτερο αποτέλεσμα.
Τόσο ο τρόπος, τα μέσα, η ένταση και η διάρκεια που εκδηλώθηκαν οι ως άνω συντονισμένες αστυνομικές επιθέσεις όσο και το είδος των παθήσεων και των βλαβών που συνδέονται αιτιωδώς με αυτές δεν αφήνει καμια αμφιβολία ότι άπαντα τα μηνυόμενα αστυνομικά όργανα έχουν τελέσει το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά α. 299 παρ. 1ΠΚ κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία σε συνδ. με την γενική διάταξη του άρθρου 42 παρ. 1 και άρθρου 262ΠΚ, καθότι πρόκειται για εγκλήματα που τέλεσαν οι ανωτέρω στο πλαίσιο της υπηρεσίας τους ενεργώντας καθ’ υπέρβαση των σχετικών εντολών. Τέτοιες εγκληματικές ενέργειες σε καμια περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε με την επίκληση άμυνας, πολλώ δε μάλλον από την επίκληση δήθεν εκπλήρωσης καθήκοντος. Οι δε μηνυόμενοι που διατελούν προϊστάμενοι των ανωτέρω και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. εφόσον διέταξαν, συντόνισαν και επέτρεψαν την διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων είναι ηθικοί αυτουργοί σε απόπειρα ανθρωποκτονίας που τελείται κατά την υπηρεσία τους. Σε περίπτωση όμως που κριθεί από τη διεξαχθησομένη ανακριτική και προανακριτική έρευνα ότι οι φυσικοί αυτουργοί των ανωτέρω εγκλημάτων, ήτοι οι εντεταλμένες διμοιρίες των ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ και τα μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ, λοιπών μηχανοκίνητων ομάδων της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκονταν σε υπηρεσία τέλεσαν τις ως άνω αξιόποινες πράξεις κατ’ εκτέλεση σχετικών εντολών, και δεν μπορούσαν να ελέγξουν την ουσιαστική νομιμότητα των εντολών, τότε οι αρμόδιες προϊστάμενες αρχές θα πρέπει να τιμωρηθούν με βάση  τα οριζόμενα στη διάταξη του 21Π.Κ. και κατά συνέπεια ως φυσικοί αυτουργοί.
Ο δε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ευθύνεται ως ηθικός αυτουργός στην απόπειρα ανθρωποκτονίας που τελείται κατά την υπηρεσία του, άλλως αν ήθελε κριθεί ως ιεραρχικά ανώτερος ότι εντέλλει, τότε θα πρέπει να κριθεί ως φυσικός αυτουργός κατά άρθρο 21ΠΚ

Β. Παράβαση κατά άρθρο 306 ΠΚ
Οι μηνυόμενοι, οι οποίοι έδρασαν, ηγήθηκαν,  συντόνισαν, επέτρεψαν ή παρέλειψαν να αποτρέψουν τις ως άνω παράνομες ένοπλες επιθέσεις, κατέστησαν με πρόθεση πλήθος κόσμου αβοήθητο και εκτεθειμένο σε άμεσο κίνδυνο ζωής και υγείας, που περιήλθε σε ολική ή μερική αδυναμία εξαιτίας της δικής τους υπαιτιότητας, παρότι ως κρατικές αρχές αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθούν πολίτες που πάσχουν εξαιτίας ενεργειών δικών τους ή υφισταμένων τους και που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο ζωής ή υγείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός της παρεμπόδισης της διακομιδής τραυματιών σε νοσοκομείο με ΕΚΑΒ οι οποίοι αναγκαστικά και με κίνδυνο ζωής μπορούσαν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο μόνο μέσω συρμών του μετρό καθώς και ο εγκλωβισμός και ο αποκλεισμός αβοήθητου πλήθους σε μικρούς στενούς δρόμους και στο μετρό.
 Ο μηνυόμενος Υπουργός Υγείας επίσης τέλεσε το αδίκημα της έκθεσης κατά 306ΠΚ γιατί ενώ γνώριζε την επικίνδυνη για την δημόσια υγεία αθρόα και αλόγιστη χρήση χημικών, η οποία είχε ως συνέπεια πλήθος κόσμου να βρίσκεται εκτεθειμένο και αβοήθητο, χωρίς πρόσβαση στα  δημόσια μέσα διακομιδής του σε νοσοκομείο, και ενώ  όφειλε και μπορούσε να προβεί στην λήψη των κατάλληλων μέτρων για την παύση των παράνομων ενεργειών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εντούτοις σκοπίμως άφησε χιλιάδες ανθρώπους αβοήθητους και εκτεθειμένους, θύματα παράλογης αστυνομικής βίας.
Ταυτόχρονα, επειδή όλοι οι ανωτέρω τέλεσαν το αδίκημα της έκθεσης  κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων συντρέχει η γενική διάταξη του άρθρου 262 ΠΚ, καθώς και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος του άρθρου 259ΠΚ, καθότι με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους οι μηνυόμενοι έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Γ.Παράβαση κατά άρθρο 307 ΠΚ
 Δεδομένων των ανωτέρω εκτιθεμένων άπαντες οι μηνυόμενοι καθίστανται φυσικοί αυτουργοί παράλειψης λύτρωσης από κίνδυνο ζωής  κατά άρθρο 307ΠΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 262 ΠΚ.

Περί σωματικών βλαβών:
Οι αστυνομικοί οι διμοιρίες των ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ και τα μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ, λοιπών μηχανοκίνητων ομάδων της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκονταν σε υπηρεσία στις 15,28 και 29 Ιουνίου 2001 στην πλατεία Συντάγματος και στους πέριξ αυτής δρόμους και περιοχές μηνυόμενοι γνώριζαν και αποδέχονταν ως αποτέλεσμα των πράξεών τους την τέλεση των αδικημάτων που προβλέπονται  και τιμωρούνται από τις διατάξεις 308,308Α,309, 310. Σε κάθε περίπτωση συνίσταται και απόπειρα σωματικής βλάβης  για όλους τους μηνυτές.
Επιπλέον, οι ανωτέρω βιαιοπραγίες, οι ξυλοδαρμοί, η ρίψη χημικών και ασφυξιογόνων, η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης στο πλήθος έγιναν με συντονισμένο επιχειρησιακό σχέδιο, οργανωμένο από τους Προϊστάμενους Διοικητές που βρίσκονταν σε υπηρεσία Δ/ντές Υπηρεσίας από το Υπηρεσιακό Κέντρο της αστυνομίας και ως εκ τούτου ακόμα και οι περιπτώσεις απλών σωματικών βλαβών (λιποθυμίες, κατάγματα, εγκαύματα, κακώσεις) του άρθρου 308§1 περ. α ΠΚ που τελούνται με πρόθεση, από τη στιγμή που τελούνται με την συμμετοχή δύο ή περισσότερων δραστών (φυσικών, ηθικών αυτουργών, συνεργών), συνιστούν τη διακεκριμένη μορφή του άρθρου 308Α§2 περ. β΄ και 308 Α §3  σε συνδυασμό με τη γενική διάταξη του άρθρου 262ΠΚ.
Ο δε Αρχήγός της ΕΛ.ΑΣ. κύριος Οικονόμου και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ως Προϊστάμενες Αρχές ευθύνονται ως ηθικοί αυτουργοί των ανωτέρω πράξεων και ίσως και ως έμμεσοι αυτουργοί βάση του 21ΠΚ εφόσον κριθεί ότι οι υφισταμένοι τους που έδρασαν στα πλαίσια της κατ΄ουσίαν παράνομης εντολής τους , δεν ήταν σε θέση να κρίνουν την ουσιαστική νομιμότητα των εντολών αυτών.

Περί κινδύνου της δημόσιας ασφάλειας :
Με την χρήση και  εκτόξευση εκρηκτικών υλών (χειροβομβίδων κρότου λάμψης) εκ μέρους της αστυνομίας προκλήθηκαν εκρήξεις, εξαιτίας των οποίων προέκυψαν σωματικές βλάβες (θραύσματα στα μάτια, εγκαύματα κτλ) και κίνδυνος ζωής, υγείας και σωματικών βλαβών σε βάρος προσώπων, όπως έχει εκτεθεί ως άνω. Οι ενέργειες αυτές εκτός ότι συνιστούν παράβαση καθήκοντος εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, συνιστούν τα αδικήματα της πρόκλησης έκρηξης του άρθρου 270 Π.Κ. (και μάλιστα σε διακεκριμένη μορφή από τη στιγμή που προκλήθηκε κίνδυνος για άνθρωπο και σωματικές βλάβες) και παράβασης σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες του άρθρου 272 ΠΚ καθόσον οι εκρηκτικές βόμβες που φέρουν οι μηνυόμενοι χρησιμοποιήθηκαν για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ιδιωτικούς χώρους ( έκρηξη σε στοές,  πλησίον καταστημάτων κ.λ.π.) ή κίνδυνο για άνθρωπο εφόσον εκτοξεύτηκαν σε ευθεία βολή στα σώματα των συγκεντρωμένων διαδηλωτών ή σε απόσταση μόλις μερικών εκατοστών από αυτούς.
Οι επικεφαλής διοικητές των ως άνω ομάδων που βρίσκονταν σε υπηρεσία, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, κύριος Ελευθέριος Οικονόμου, ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κύριος Χρήστος Παπουτσής, οι οποίοι ευθύνονται για τον επιχειρησιακό συντονισμό των ανωτέρω δραστών εποπτεύοντας και δίνοντας εντολές για τον σχεδιασμό αυτών ευθύνονται ως ηθικοί αυτουργοί της πρόκλησης έκρηξης του άρθρου 270 ΠΚ. σε συνδυασμό με το άρθρο 262 ΠΚ
Εφόσον μάλιστα κριθεί ότι οι φυσικοί αυτουργοί των ανωτέρω εγκλημάτων προέβησαν σε παράνομη χρήση εκρηκτικών υλών κατ’ εκτέλεση σχετικών εντολών, και δεν μπορούσαν να ελέγξουν την ουσιαστική νομιμότητα των εντολών, τότε οι αρμόδιες προϊστάμενες αρχές θα πρέπει να τιμωρηθούν με βάση  τα οριζόμενα στη διάταξη του 21Π.Κ. 

Αναφορικά με την παράνομη χρήση όπλων:
Τα εντεταλμένα σώματα της αστυνομίας προέβησαν σε ένοπλη επίθεση του άρθ. 1 περ. ε του Ν. 3169/2003, χρησιμοποιώντας εκτεταμένα, απρόκλητα, αλόγιστα και δυσανάλογα τα μέσα που κατά την διάταξη του άρθ. 1 του Ν. 2169/93 εντάσσονται στην έννοια των όπλων, ήτοι βλαπτικές χημικές ουσίες,  αέρια που επιφέρουν κάκωση και βλάβη στην υγεία (ασφυξιογόνα) και πυροβόλα όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς (χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πέτρες, μάρμαρα, κλομπ, ασπίδες και άλλα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποίησαν ως όπλα) εναντίον μεγάλου αριθμού προσώπων που ήταν συγκεντρωμένο ήσυχα και χωρίς όπλα στην πλατεία του Συντάγματος και στους δρόμους γύρω από αυτήν. Η δε χρήση των ως άνω όπλων έγινε αλόγιστα, αδιάκοπα και καταχρηστικά, σε ευθεία αντίθεση με την βασική υποχρέωση των αστυνομικών δυνάμεων που είναι η τήρηση της ασφάλειας και η προστασία του πολίτη, με τρόπο δυσανάλογο που δεν άρμοζε στον ειρηνικό και μαζικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης ούτε και δικαιολογούνταν από κάποια μεμονωμένα και περιορισμένης κλίμακας και διάρκειας επεισόδια που συνέβαιναν από αγνώστους και άσχετους με την συγκέντρωση ταραχοποιούς.
Οι μηνυόμενοι διέπραξαν κατ’ εξακολούθησιν τα παραπάνω εγκλήματα, για τα οποία πρέπει να καταδικαστούν  βάσει της διάταξης του άρθ. 14 του Ν. 2168/93 περί παράνομης οπλοχρησίας και του άρθ. 12§1 περ. α και β του Ν. 2168/93 για άσκοπους πυροβολισμούς και άσκοπη χρήση εκρηκτικών υλών (χειροβομβίδες κρότου λάμψης)  σε συνδυασμό με το άρθρο 262ΠΚ.
Οι επικεφαλής διοικητές και αξιωματικοί των ως άνω ομάδων της ΕΛ.ΑΣ., ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ελευθέριος Οικονόμου καθώς και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ευθύνονται ως ηθικοί αυτουργοί, άλλως κατ΄εφαρμογή του άρθρου 21 ως φυσικοί αυτουργοί

Περί διατάραξης της ειρήνης των πολιτών με χρήση βίας η απειλής
κατά 190 ΠΚ
Οι μηνυόμενοι είτε πεζή είτε με μοτοσικλέτες  εφόρμησαν μαζικά πάνω σε πλήθος διαδηλωτών και μη, αλλά και ανύποπτων τουριστών στην πλατεία Συντάγματος και στις πέριξ και μακράν της πλατείας περιοχές (Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη, ακόμη και επί πεζοδρόμων), κρατώντας κλομπ, κραδαίνοντας όπλα, αποβιβαζόμενοι από τα δίκυκλα οχήματα, σπρώχνοντας καρέκλες και τραπέζια,  προκαλώντας έντονη ανησυχία, τρόμο και πανικό φωνάζοντας «θα σας σκοτώσουμε, θα σας γαμήσουμε κλπ», διαπράττοντας το αδίκημα του άρθρου 190 ΠΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 262 ΠΚ.
Οι επικεφαλής διοικητές και αξιωματικοί των ως άνω ομάδων της ΕΛ.ΑΣ., ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ελευθέριος Οικονόμου καθώς και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ευθύνονται ως ηθικοί αυτουργοί, άλλως κατ΄εφαρμογή του άρθρου 21 ως φυσικοί αυτουργοί

Παράβαση καθήκοντος αναφορικά με διατάξεις του αστυνομικού δικαίου  σε συνδυασμό με το άρθρο 262 ΠΚ
Προσέτι θεμελιώνεται παράβαση καθήκοντος των κατηγορουμένων  άπαντων των μηνυομένων αστυνομικών οργάνων της ΕΛΑΣ  κατά άρθρο 1 παρ. 2 ΠΔ 538/1989 δεδομένου ότι  παραβιάστηκε η αρχή της νομιμότητας ήτοι η βασική υποχρέωση του αστυνομικού να τηρεί πιστά την εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων και νόμων ήτοι να προστατεύει την ασφάλεια των πολιτών και την τάξη.
Επίσης, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν απόλυτα δυσανάλογα και ενάντια στον σκοπό κατά άρθρο 1 παρ. 3 του ΠΔ 22/1996 σύμφωνα με το οποίο  οι διαταγές πρέπει να είναι νόμιμες, γεγονός το οποίο γεννά ευθύνη των Προϊσταμένων των αστυνομικών αρχών, αλλά και των εντελλόμενων, διότι  οφείλουν να μην εφαρμόζουν παράνομες διαταγές.
Περαιτέρω, συνίσταται παράβαση καθήκοντος εν σχέσει με την δυσανάλογη χρήση δακρυγόνων και την απαγορευμένη χρήση χημικών ουσιών, επιβλαβών για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και λόγω παραβίασης της αρχής της αμεροληψίας και της αρχής της ισότητος κατά άρθρο 2 παρ 1. του ΠΔ 538/1989, δεδομένου ότι οι απρόκλητες, αναίτιες και με υπερχειλή αγριότητα ενέργειες των μηνυομένων έβαλαν κατά του δικαιώματος της συνάθροισης, καθιστώντας την ΕΛ. ΑΣ. όργανο άσκησης  κρατικής πολιτικής και διασαλεύοντας την ασφάλεια  των πολιτών, την οποία είναι ταγμένη να υπηρετεί.
Οι επικεφαλής διοικητές και αξιωματικοί των ως άνω ομάδων της ΕΛ.ΑΣ., ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ελευθέριος Οικονόμου καθώς και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ευθύνονται ως ηθικοί αυτουργοί, άλλως κατ΄εφαρμογή του άρθρου 21 ως φυσικοί αυτουργοί

Παράβαση κατ’  άρθρο  261 ΠΚ
Οι ιεραρχικά υπηρεσιακά προϊστάμενοι και ο πολιτικός προιστάμενος ευθύνονται άπαντες κατά την ως άνω διάταξη διότι , παρότι εκ του νόμου είχαν τον υπηρεσιακό έλεγχο των κατωτέρω τους έκαστος εξ αυτών, κατέπεισαν άλλως εν γνώσει τους ανέχθηκαν την πραγματοποίηση άπαντων του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τους μηνυομένους υφιστάμενούς τους.

Επειδή η παρούσα μας είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθινή.
Επειδή οι πιο πάνω περιγραφόμενες πράξεις των μηνυομένων αντίκεινται στη διάταξη των άρθρων 3, 5 και 11 της  Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών
Επειδή επιφυλασσόμαστε να αναγνωρίσουμε τους εμπλεκόμενους στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις.
Επειδή επιφυλασσόμαστε να προσκομίσουμε περαιτέρω αποδεικτικά των ισχυρισμών μας έγγραφα σε έντυπή ή ηλεκτρονική μορφή
Επειδή έχουμε έννομο συμφέρον να δηλώσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνον ενόψει της ιδιότητας των δραστών ως δημοσίων υπαλλήλων, λόγω της προφανούς ηθικής βλάβης που έχουμε υποστεί από τις πιο πάνω σε βάρος μας άδικες πράξεις, επιφυλασσόμενοι για την άσκηση κάθε νόμιμης αξίωσής μας ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.  

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας

Μηνύουμε

1. α. Τον πολιτικό  προϊστάμενο της ΕΛ.ΑΣ., υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, β. τον υπουργό Υγείας  Ανδρέα Λοβέρδο, γ. κάθε υπεύθυνο εισαγγελικό λειτουργό και ιδίως τους εισαγγελείς που τελούσαν σε υπηρεσία ή βρίσκονταν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, δ. τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Ελευθέριου Οικονόμου.
2. Τον προϊστάμενο και τα  μέλη του Τμήματος Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης  
3. Τον προϊστάμενο και τα  μέλη της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης
4. α. Τους αστυνομικούς των διμοιριών της ΥΑΤ και ΥΜΕΤ και τους επικεφαλής διοικητές τους που τελούσαν σε υπηρεσία στις 15, 28 και 29 Ιουνίου 2011 καθ΄όλη τη διάρκεια των γενικών απεργιών και των μαζικών διαδηλώσεων στην Πλατεία Συντάγματος και των πέριξ αυτής δρόμων και περιοχών (Μοναστηράκι, Πλάκα, Ακρόπολη, Ευαγγελισμός) τα πλήρη στοιχεία των οποίων θα προκύψουν από την διεξαχθησομένη εισαγγελική έρευνα  ως και β. Τους αστυνομικούς που υπηρετούν στις  υπ΄αριθμ. Α-521, Α-524, Α-535 διμοιρίες και που τελούσαν  σε υπηρεσία στις 28.6.2011 στον ανωτέρω τόπο και γ. Τους αστυνομικούς που υπηρετούν στις με αριθμούς αναγνώρισης Α-511, Α-514, Α-515, Α-521, Α-524, Α-526, Α-531, Α-535, Α-541, Α-542, Α-544 διμοιρίες των ειδικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ και που τελούσαν σε υπηρεσία στις 29.6.2011, τα πλήρη στοιχεία των οποίων θα προκύψουν από την διεξαχθησομένη προανακριτική και ανακριτική έρευνα.
5. α. Τους αστυνομικούς που υπηρετούν στις μηχανοκίνητες ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΔΙ.ΑΣ και στις λοιπές μηχανοκίνητες ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και τους επικεφαλής διοικητές τους που τελούσαν  σε υπηρεσία στις 15.6.2011, 28.6.2011 και 29.6.2011 καθ΄όλη τη διάρκεια των γενικών απεργιών και των μαζικών διαδηλώσεων στην Πλατεία Συντάγματος και των  πέριξ αυτής δρόμων και περιοχών (Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη, Ευαγγελισμός) τα στοιχεία των οποίων θα προκύψουν από την διεξαχθησομένη εισαγγελική έρευνα, ως και β. Τους αστυνομικούς που υπηρετούν στη μηχανοκίνητη ομάδα ΔΕΛΤΑ της Άμεσης Δράσης Αττικής με κωδικό Δ-12 που τελούσε σε υπηρεσία στις 29.6.2011 και γ. Τους αστυνομικούς που επέβαιναν την 29.6.2011 στις με αριθμ. 6044, 6878, 6817, 6924, 6982, 6353 υπηρεσιακές μηχανές τα πλήρη στοιχεία των οποίων θα προκύψουν από την προανακριτική και ανακριτική έρευνα.
6. Κάθε υπευθύνου, που τον παραπάνω τόπο και χρόνο τυχόν έδωσε εντολή στους ανωτέρω αστυνομικούς να ενεργήσουν τις παρακάτω περιγραφόμενες πράξεις ή προέβη στις παρακάτω παράνομες πράξεις, και που θα προκύψει από την προανακριτική και ανακριτική έρευνα.
7. Κάθε προσώπου, αγνώστων λοιπών στοιχείων που συνέδραμε τους ανωτέρω δράστες και τα στοιχεία τους θα προκύψουν από την διεξαχθησομένη εισαγγελική έρευνα.

Ζητούμε
- να ζητηθούν και γνωστοποιηθούν από την αρμόδια υπηρεσία στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης α. τα στοιχεία των μελών των αστυνομικών των ειδικών και μηχανοκίνητων δυνάμεων  που εκτελούσαν υπηρεσία την 15η, 28η και 29 Ιουνίου 2011 καθ΄όλη τη διάρκεια των διαδηλώσεων, έξωθεν και γύρωθεν της Βουλής και στις πλησίον περιοχές (Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη, Ευαγγελισμός) β. τα στοιχεία των υπευθύνων προσώπων  που τις  παραπάνω ημέρες α) τυχόν έδωσαν εντολή στα μέλη των πιο πάνω διμοιριών να ενεργήσουν τις παραπάνω περιγραφόμενες πράξεις.
- να ζητηθεί και γνωστοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης α) απομαγνητοφωνημένη, η επικοινωνία μέσω του υπηρεσιακού ασυρμάτου απάντων των μηνυομένων μεταξύ τους, έτσι ώστε να προκύψει το περιεχόμενο των εντολών και κατά πόσο αυτές εφαρμόστηκαν  β) το αρχικώς εκπονηθέν επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την τήρηση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων διαδηλώσεων και τυχόν τροποποιήσεις αυτού καθώς και τις αιτιολογίες κάθε μεταγενέστερης τροποποίησης

Δηλώνουμε
 ότι άπαντες παριστάμεθα ως πολιτικώς ενάγοντες προς υποστήριξη της κατηγορίας λόγω της ηθικής  βλάβης που μας προξενήθηκε με την επιφύλαξη να ασκήσουμε κάθε νόμιμη αξίωσή μας ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.


ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1 έως 150

Αθήνα 18 Ιουλίου 2011
Οι μηνυτές
Ακολουθούν οι υπογραφές των μηνυτών:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου