Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

2 ΧΡΟΝΙΑ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ



Η ιστορία γράφεται στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές!


Αν η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η συμμετοχή, η συνεννόηση, η ατομική ευθύνη ήταν έννοιες ξεχασμένες στην διαδικασία της αλληλεπίδρασης των ανθρώπων, σήμερα σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια ακόμα και στις βασικές ανάγκες (τροφή, υγεία, κατοικία και μόρφωση).
Αυτό που σήμερα γίνεται ολοένα και πιο ορατό είναι ότι η φυσική σχέση της κοινωνίας με τους ανθρώπους που του όριζε για διεκπεραιωτές των αναγκών της, και η εκπροσώπηση της από αυτούς, έχει αμφισβητηθεί.

Αφού τα πάντα είναι ρευστά, αποφασίσαμε να τα πάρουμε στα χέρια μας.


2 χρόνια πρίν..
Έτσι δημιουργήσαμε τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο “Βοτανικό Κήπο” στην Πετρούπολη 2 χρόνια πριν, επηρεασμένοι από τα κινήματα πόλης που προϋπήρξαν.
Μια κατάληψη δημόσιου χώρου απαλλαγμένη από δογματισμούς, η οποία προσπαθεί να αποτελέσει μια βιώσιμη και δημιουργική αντιπρόταση, έμπρακτης κοινωνικής χειραφέτησης. Με θεμέλια τις αξίες της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, της  οριζόντιας δομής, της Άμεσης Δημοκρατίας και εφαλτήριο για δράση “μαζί με την κοινωνία” και όχι για αυτήν.


Η ανταπόκριση πολιτών στο εγχείρημα ήταν άμεση με αποτέλεσμα την πραγμάτωση σειράς δραστηριοτήτων όπως:

·         Αστική καλλιέργεια ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών, λειτουργία τράπεζας σπόρων ενταγμένη στο δίκτυο ανταλλαγής «Το Πελίτι», ως απάντηση στη εμπορευματοποίηση της διατροφής μας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
·         Λειτουργία Αλληλέγγυου Εμπορίου. Διαθέτουμε ποιοτικά προϊόντα βιολογικού τύπου, κατευθείαν από τους παραγωγούς, σπάζοντας την αισχροκερδή διαμεσολάβηση και τις μονοπωλιακές πολιτικές.
·         Εργαστήρια Εναλλακτικής Οικιακής Οικονομίας που περιλαμβάνουν παραγωγή και μεταποίηση οικιακών προϊόντων για την αύξηση του επιπέδου αυτάρκεια μας, απαραίτητης συνιστώσας της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.
·         Λειτουργία Κύκλων Αυτομόρφωσης. Πραγματοποιούνται μαθήματα ξένων γλωσσών & ελληνικών σε μετανάστες . Θεατρικό παιχνίδι και εικαστικά για παιδιά, εργαστήρια θεάτρου, κινηματογράφου, εκμάθησης Η/Υ και καλλιτεχνικών αντικειμένων (φωτογραφία, κουκλοθέατρο κ.α). Τα μαθήματα αποτελούν αφορμή επαναδιαπραγμάτευσης της γνώσης και αποσκοπούν στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης διδάσκοντα - διδασκόμενου.
·         Εκδηλώσεις λόγου πολιτικών και πολιτιστικών θεματικών (με σημαντικότερες αυτές των σύχρονων κινημάτων, των δημόσιων χώρων, της διαχείρισης των σκουπιδιών κ.α.) . Οι προτάσεις των εκδηλώσεων είναι ελεύθερες για όλους και αποφασίζονται στις ανοιχτές συνελεύσεις Οι εκδηλώσεις ανακοινώνονται στο μηνιαίο πρόγραμμα του χώρου.
·         Δανειστική Βιβλιοθήκη. Λειτουργούμε δανειστική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 1500 τίτλους βιβλίων.
·         Εξωστρεφείς Δράσεις με παρουσία και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, κοινωνική αλληλεγγύη, ανταποδοτική προσφορά και δικτύωση με ριζοσπαστικά κινήματα.



Επιθυμούμε μέσω του συνόλου του λόγου μας και των πράξεων μας να ορίσουμε και να πραγματώσουμε αντίστοιχα τις ζωές μας βάσει των αναγκών και των «θέλω» μας, χωρίς να αυταπατόμαστε ότι οι επιλογές μας είναι μονόδρομος.
Ειδικά όταν οι καιροί γίνονται πιο χαλεποί...

Το Σήμερα

Η έκρηξη της κρίσης τους τελευταίους μήνες, δε γιγάντωσε μόνο τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα αλλά και την ανάγκη για εύρεση ριζοσπαστικών λύσεων για την αντιμετώπιση της.

Οι αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις της πλατείας Συντάγματος, η πολυήμερη πολιορκία της Βουλής, το κύμα των λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές της Ελλάδας και οι κινήσεις «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», τόλμησαν σε πρώτο επίπεδο να επαναπροσδιορίσουν τους όρους της δημοκρατίας, των αναγκών, του δημόσιου χώρου & διαλόγου. Κατέστησαν σαφές στον οποιοδήποτε ότι οι λύσεις πρέπει να απαιτούν τη συλλογική αντιμετώπιση, να συνυπολογίζουν την προσωπική ευθύνη και να επιδιώκουν τη συνεχή αυτοαναίρεση για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας χαράζει μια φωτεινή διέξοδο, όχι ως έτοιμη λύση, αλλά ως αναζήτηση της λύσης για την κοινωνική απελευθέρωση.

 

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΥΣΤΑ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ


 

Οκτώβριος 2011


 


Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος

πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη
web: www.votanikoskipos.blogspot.com

email: votanikoskipos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου